Els Agents Rurals durant la inspecció per detectar la presència de gripau tòtil a la zona d’Oliveretes. Foto: Twitter (@Salvemoliveret)

Ecologistes en Acció i Salvem Oliveretes han anunciat que han trobat dos punts de reproducció del gripau tòtil a la zona on l’Ajuntament vol desenvolupar el projecte urbanístic del pla de Llevant. Es tracta d’una espècie que, segons aquestes entitats, està protegida per la Directiva d’Hàbitats de la Unió Europea. A més, també està inclosa dins la Llei del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de l’Estat. Així doncs, es tracta d’un animal especialment protegit per evitar-ne l’extinció.

Les plataformes expliquen que feia temps que se sospitava que eren presents a la zona d’Oliveretes de Viladecans, però fins ara no se n’havia pogut fer cap observació que ho acredités. Per verificar-ho, Salvem Oliveretes i Ecologistes en Acció van avisar el cos d’Agents Rurals, que dimarts mateix hi va enviar dos agents per corroborar la informació difosa per l’entitat.

A través d’un comunicat, els dos grups que defensen el patrimoni de Viladecans van explicar que, en les últimes dècades, la població de tòtil s’ha reduït i gairebé ha desaparegut completament a la zona del Delta. Per això, la legislació actual protegeix l’espècie i obliga a l’administració a mantenir els seus hàbits de reproducció i alimentació per tal d’evitar-ne l’extinció definitiva.

En aquest sentit, Ecologistes en Acció i Salvem Oliveretes denuncien que la construcció dels blocs de pisos que preveu el pla de Llevant suposaria la destrucció d’un dels punts de reproducció d’aquest animal i l’alteració de l’altre, cosa que podria provocar que acabés desapareixent de la zona. Per això reclamen a l’Ajuntament de Viladecans que “aturi qualsevol moviment relacionat amb el pla parcial de Llevant” per tal de mantenir l’hàbitat d’aquesta espècie amenaçada.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram