Porta a porta Gavà

Melodie i Nerisa, en una visita a una veïna de Ca n’Espinós. Foto: Línia Mar

Són dues joves de Ca n’Espinós –o ‘la Masia’, com és conegut entre els veïns– que piquen portes per oferir ajuda i esperança de canvi. La Melodie i la Nerisa són ‘picaportes’ del programa A-Porta de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), que va aterrar el juliol als barris de Ca n’Espinós i Ausiàs March de Gavà. Línia Mar les ha acompanyat durant un matí de feina recorrent els carrers del seu barri.

El programa A-Porta, també present al barri de Montserratina de Viladecans des de l’abril, vol ser una resposta a les necessitats bàsiques de persones vulnerables. La Nerisa Olomo i la Melodie Alemán formen part d’un equip de set ‘picaportes’ contractats –juntament amb Touria Sarghini, Najat el Adabi, Leila Saddaq, Marta Armero i Arshdeep Singh, l’únic noi del grup– que s’encarreguen d’oferir consells i recursos als veïns que visiten perquè millorin la seva qualitat de vida.

Les coordina Carlota López, que posa èmfasi en el valor cohesionador del projecte. “Volem crear una xarxa i revitalitzar el moviment veïnal”, explica a aquesta publicació. L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, que va visitar Ca n’Espinós a mitjans de mes per presentar la iniciativa, considera que és “un termòmetre per veure la capacitat que té el barri d’interactuar amb l’Ajuntament”. I és que una de les tasques, si no la principal, de les ‘picaportes’ és precisament informar els veïns dels serveis municipals disponibles. “No havien tingut mai aquest tipus d’ajuda, i per aquest motiu l’agraeixen”, destaca Nerisa.

“No havien tingut mai aquest tipus d’ajuda, i per aquest motiu l’agraeixen”

La primera parada de les dues ‘picaportes’ és a casa de la veïna Montse Tomàs, que enumera les necessitats de Ca n’Espinós. Un nou parc infantil, la regularització alguns d’habitatges –una lluita en la qual fa 30 anys que hi són, alcalde rere alcalde– i, sobretot, la millora de la carretera d’accés al nucli, centren el seu discurs. Aquesta última és una queixa més que justificada, atès l’estat de la via que uneix el barri amb la resta de Gavà: estreta, amb esvorancs i sense l’espai adequat perquè hi passin vianants. Una barrera física i psicològica que, com un peix que es mossega la cua, no permet avançar en la millora de Ca n’Espinós.

Esperança de canvi

Ràpidament es forma una rotllana de veïns interessats per la iniciativa. “Que et conegui la gent del barri hi ajuda”, justifica la Melodie. De fet, aquest és un punt a favor a Ca n’Espinós, un nucli d’uns 130 habitatges en el qual tothom es coneix. Diferent és el cas d’Ausiàs March, que en ser més gran ha ofert més reticències, tot i que López assegura que, “a poc a poc”, el projecte comença a aixecar-hi interès.

El carisma i les ganes de treballar pel barri de les dues noies les fa idònies per a la feina. Si cal, fan de mediadores o ajuden a aconseguir la targeta del bus. “Si els veïns es mentalitzessin, això seria el paradís”, coincideixen en opinar. Tenen esperança.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram