La lluita per millorar la detecció de casos segueix. Foto: ACN

El Govern de la Generalitat considera que aquesta setmana és “clau” per veure quin és l’impacte que la represa d’activitats de dilluns passat tindrà en el nombre de contagis de coronavirus. Així ho ha dit en roda de premsa el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19, Jacobo Mendioroz, que ha demanat que de moment es sigui “curós” amb el compliment de mesures perquè “no hi hagi un petit desastre” i es pugui tenir un Nadal mitjanament normal.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que en l’estratègia de cribratges massius per frenar els contagis ja s’han fet testos a 28.000 persones i ha indicat que els positius representen l’1%. Aquesta xifra és una bona notícia, ja que Mendioroz ha recordat que just abans del començament de la segona onada els casos positius dels testos que es van fer representaven l’1,8%.

Amb relació a l’estratègia massiva de cribratges amb tests d’automostra, Vergés ha dit que de moment està “en fase d’organització” però confia que en les pròximes tres setmanes ja es pugui anar a recollir el material a les farmàcies. Aquest sistema, inspirat en els cribratges de càncer de còlon, va adreçat sobretot a les persones de 50 a 69 anys.

Per últim, els responsables de Salut no han volgut avançar si el Govern preveu avançar durant la setmana al següent tram de la fase de represa. Primer es vol analitzar bé les dades dels primers dies de la reobertura de bars i restaurants.