L’empresa i els ajuntaments hauran d’entendre’s per tirar endavant el projecte urbanístic. Foto: Ajuntament de Viladecans

El centenari de l’empesa Roca Radiadores no ha estat una efemèride que hagi passat sense pena ni glòria per les ciutats de Viladecans i Gavà. La històrica fàbrica, cabdal per entendre el desenvolupament industrial d’aquests municipis durant el segle XX i protagonista d’alguna de les conquestes més celebrades del moviment obrer, és ara protagonista de nou, però per al sector del totxo. I és que els responsables de l’empresa van anunciar que traslladarien la seva seu mundial a la planta de Gavà-Viladecans, com una espècie de retorn nostàlgic al lloc que va impulsar la companyia a tots els racons del món.

A canvi, però, les administracions locals s’hi han de posar bé per tal de realitzar un projecte que comportarà maldecaps als departaments d’urbanisme dels dos consistoris i de l’Àrea Metropolitana. L’empresa està ultimant un projecte de reurbanització dels seus 275.000 metres quadrats per tal de reduir les seves instal·lacions i poder comercialitzar la resta dels terrenys. Actualment, l’empresa només ocupa una quarta part de tota la parcel·la, que s’estén des del carrer de l’Agricultura de Viladecans fins a l’estació de la Renfe de Gavà.

“Hem demanat a l’empresa que mantingui la producció i els llocs de feina, a més d’instal·lar aquí el seu centre d’I+D”, ha explicat a Línia Mar Pere Gutiérrez, tinent d’alcalde i responsable d’urbanisme de l’Ajuntament de Viladecans. “L’empresa vol posar en valor el seu sòl perquè actualment té una fàbrica sobredimensionada, ja que gran part de la producció la té en altres països”, ha afegit. Els consistoris estan esperant que es formalitzi la proposta de Roca per urbanitzar tots aquests terrenys, i ja tenen assumit que se n’hauran de canviar els usos, que actualment són industrials, per passar a ser residencials, molt més rendibles econòmicament. “El que sí que volem és que hi hagi habitatge protegit i que les instal·lacions estiguin obertes al nou barri”, ha explicat Gutiérrez, conscient de la magnitud de la urbanització que, en gran mesura, afectarà terrenys de Viladecans.

Així, abans que acabi l’estiu Roca farà la seva proposta, i les administracions hauran de treballar per requalificar terrenys i satisfer la companyia. Aquesta publicació s’ha intentat posar en contacte amb l’empresa per conèixer més detalls sobre el projecte, sense èxit.

 

Preocupació pel
futur de la Barceloneta

L’Ajuntament de Gavà tindria en paral·lel un altre projecte en marxa aprofitant els plans de Roca. Es tracta del barri de la Barceloneta, encabit entre les instal·lacions de la fàbrica, el qual compta amb diverses construccions de cases de planta i planta i pis de baixa qualitat.

Segons ha pogut saber Línia Mar, l’alcaldessa Raquel Sánchez hauria confirmat a la resta de grups polítics del Ple que s’està treballant per enderrocar l’actual barri i aprofitar la reurbanització per traslladar els veïns i ordenar millor aquest punt de la ciutat.

El grup local d’ERC ha mostrat la seva preocupació per tot plegat, ja que el projecte de Roca s’està portant “amb molt secretisme”, fet que els fa pensar “en un possible pelotazo”.

Des del consistori gavanenc, preguntats per aquesta publicació, han preferit no fer declaracions al respecte.

Amb tot, Gavà no és l’única ciutat amb plans paral·lels. Viladecans té sobre la taula el projecte de reforma del polígon industrial del Centre, el més antic de la ciutat.

En concret, el consistori treballa en l’ampliació de l’avinguda del Segle XXI, que ve des de Sant Boi i es preveu que connecti amb el centre de Gavà, una acció que també necessita la complicitat de Roca.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram