La nova alcaldessa reivindica els eixos social, feminista i comunitari. Foto: Ajuntament
“A partir d’una mirada social, comunitària i feminista, vull consolidar les oportunitats de futur de la ciutadania, perquè Viladecans sigui un bon lloc per a estudiar i treballar i que ofereixi una gran qualitat de vida”.
Amb aquesta declaració d’intencions recollia Olga Morales la vara cedida per Carles Ruiz el 10 d’octubre, un dels darrers “històrics” de les alcaldies socialistes del Baix Llobregat que fa un pas al costat, després de dues dècades al capdavant del consistori marcades per la transformació de Viladecans en un pol d’atracció econòmica i un model de sostenibilitat, segons ha destacat la Comissió Europea.
Primera dona
Psicòloga de formació amb postgraus en Comunicació, Polítiques Públiques i Desenvolupament Sostenible, entre altres, aquesta antiga tècnica municipal d’Agermanaments, Solidaritat i Cooperació Internacional -feina que ha desenvolupat durant 25 anys- ha esdevingut la primera alcaldessa en la història del municipi, tal com destacava amb un indissimulat orgull la regidora de Viladecans en Comú i sòcia de govern, Encarni Garcia, durant el Ple del 10 d’octubre.
Moltes -més aviat totes- les portaveus dels grups polítics del consistori ja són dones, però mai fins ara hi havia hagut una alcaldessa. Tota una fita en la política i el feminisme viladecanenc. I ho és després de protagonitzar una meteòrica carrera en la política local. El mes de juny de l’any passat entrava al Ple com a cinquena tinenta d’alcaldia per dirigir l’Àrea de Serveis Socials i el Servei de Polítiques d’Igualtat d’Oportunitats, i només un any i quatre mesos després ja és al capdavant del consistori, tot assumint el repte de consolidar la tasca iniciada per Carles Ruiz.
La renúncia de la regidora socialista Gisela Navarro, que marxa com a diputada al Parlament, ha estat un gir de guió decisiu per a Morales, a qui el destí li tenia reservada aquesta oportunitat de demostrar el seu bagatge en polítiques socials amb perspectiva de gènere.
Política de “proximitat”
Veïna del barri de Torre-roja i antiga atleta dels Corredors de Fons del Baix Llobregat, a Morales li agrada gaudir de la cultura, especialment la música i el teatre, acompanyada per la seva família i els seus amics i amigues. I precisament va ser a l’Auditori on es va escenificar la seva posada de llarg com a cap visible de la vila, per tractar de ser una alcaldessa “de proximitat”, que vol posar el focus “en les persones, en els barris i les associacions i entitats”, segons les seves pròpies paraules.
Consolidar la ciutat
“Continuarem desplegant el nostre model d’atenció comunitària i transformarem l’atenció ciutadana per fer-la més de tu a tu”, assegura l’alcaldessa, que ja durant la presa de possessió anunciava una política continuista per mantenir i millorar “l’èxit educatiu, la captació d’empreses, el suport a l’emprenedoria i el desenvolupament sostenible”.
Sigui com sigui, la seva trajectòria com a tècnica municipal ja deixa entreveure quina mena d’alcaldessa pot ser, a l’estela d’altres de properes com Marín, Sánchez, Moret o Díaz, però amb el seu intransferible toc social, feminista i comunitari.