Els peixos morts van aparèixer a principis de mes. Foto: Twitter (@OlladelRei)

Els tècnics municipals de Medi Ambient han conclòs que els peixos de l’Olla del Rei van morir “a causa d’un procés natural” provocat per la falta d’aigua com a conseqüència de la sequera. Aquesta és l’explicació que donen des del consistori a l’aparició de peixos morts que la plataforma Salvem l’Olla del Rei va denunciar el 9 de juliol, després de veure diferents exemplars surant.

Segons els tècnics del consistori, la falta de pluges ha fet que l’estany no rebés aigua nova durant una temporada. Això va provocar que l’aigua estancada s’anés evaporant i augmentés la concentració de fertilitzants, permetent que les algues i els microorganismes creixessin descontroladament. Quan això passa, l’aigua és cada cop més tèrbola, la llum del sol no passa i els microorganismes acaben morint, deixant d’oxigenar l’aigua.

Aquesta falta d’oxigen és la que acaba provocant que algunes espècies com els peixos acabin morint en un fenomen que tècnicament es coneix com a eutrofització. De fet, des del consistori alerten que el problema es podria agreujar si no plou aviat.

Aquesta explicació dels tècnics de l’Ajuntament és compartida pels de l’Agència Catalana de l’Aigua, que també descarten que l’aigua estigui contaminada o s’hi hagi fet cap abocament.

Però des de la plataforma Salvem l’Olla del Rei consideren que el procés d’eutrofització s’ha vist accelerat per l’abocament d’aigües fecals que hi ha a l’estany cada vegada que plou i per la mala conservació de l’entorn natural de l’Olla del Rei. Per això reclamen a les administracions que recuperin l’espai amb urgència.