La temporada oficial de platja a l’àrea metropolitana ja està en marxa. Foto: Robert Ramos

Amb l’arribada del bon temps les platges tornen a ser un dels grans referents de l’oci de molta gent. El passat 1 de juny es va presentar a Castelldefels la campanya d’estiu 2018 de les platges metropolitanes, que aquest any té com a lema ‘La identitat es troba en la diversitat’.

Amb la gestió de l’Àrea Metropolitana de Barcelona al capdavant, que fa 20 anys que vetlla per la seva qualitat, les platges metropolitanes destaquen per la bona valoració que en fan els seus usuaris i per la seva personalitat pròpia. Tot plegat gràcies a una gestió que té en compte la identitat del litoral metropolità i que alhora preserva i potencia la personalitat de cada platja: des de les platges totalment naturalitzades com la del Prat de Llobregat, passant per aquelles destinades a un públic més familiar, com les de Castelldefels o Gavà.

A l’acte de presentació de la nova temporada hi van ser Ramon Torra, gerent de l’AMB; Xavier Segura, director de Serveis d’Espai Públic; Jordi Bordanove, coordinador de Serveis de Promoció i Conservació; Maria Miranda, alcaldessa de Castelldefels; Xavier Amate, regidor d’aquest municipi i Tomàs Molina, meteoròleg de TV3. La presentació es va fer a Castelldefels perquè és la platja que reuneix les següents tres característiques: es troba al front marítim de la ciutat (component urbà), té una extensió important de dunes híbrides que han provocat la recuperació de la biodiversitat (naturalitzada) i alhora és un espai públic idíl·lic per anar-hi en família, ja que compta amb tots els serveis i usos possibles.

Durant la presentació, el gerent de l’AMB, Ramon Torra, va destacar l’evolució contínua de les platges metropolitanes i va recordar que són un espai natural que forma part de les singularitats de l’àrea metropolitana. I és que corresponen al principal espai d’ús lúdic de la metròpolis Barcelona, amb més de 10,5 milions d’usuaris l’any. “Estem treballant per donar estabilitat a les platges davant dels temporals i la regressió del litoral, tenint en compte que són espais molt sensibles”, va dir. Per la seva banda, Tomàs Molina va remarcar la necessitat d’aprendre a posar en valor la gestió del territori feta amb sentit comú i potenciant el medi natural.

USUARIS SATISFETS
L’alta qualitat de les platges metropolitanes i la seva personalitat diferenciada són factors que els usuaris valoren molt positivament: gairebé un 8 sobre 10 de puntuació i un índex de satisfacció del 110%, que suposa el valor més alt fins ara. Aquest fet es tradueix en què la qualitat de les platges percebuda in situ és molt superior a les expectatives prèvies dels usuaris abans de ser-hi. Aquests són els indicadors que es desprenen de l´última edició de l’enquesta de satisfacció dels usuaris de les platges metropolitanes. 

Les dades, doncs, avalen la bona feina feta des de l’AMB en l’àmbit de manteniment i gestió de les platges, malgrat l’increment dels usos, l’augment de visitants i els estralls dels temporals. La tranquil·litat, l’accés a la platja, el paisatge, l’entorn, la informació, les dutxes i la senyalització han estat els aspectes més ben valorats. La percepció de la qualitat global de les platges de l’àrea metropolitana ha anat augmentant progressivament des de l’inici de l’estudi de les enquestes el 2007, quan les platges es valoraven amb 6,5 punts de mitjana. Aquesta valoració ha augmentat 1,3 punts fins al 2016, assolint el 7,8 de puntuació, que suposa la nota més alta de totes les edicions fins al moment.

 

La diversitat, un valor afegit

Les platges del litoral metropolità tenen una personalitat molt marcada gràcies a una gestió acurada tenint en compte les característiques geogràfiques i el seu potencial segons els seus possibles usos.

En el cas de les platges del litoral metropolità sud, la seva personalitat està marcada per un relleu més suau a la franja costanera, amb platges molt més amples, aigua menys profunda i sorra més fina. Aquest terreny gairebé pla ha servit per potenciar la biodiversitat a través de les dunes híbrides, que han naturalitzat platges com la de Castelldefels o Gavà. La personalitat d’aquestes platges ve marcada per dos elements geogràfics importants que en determinen el paisatge: el Delta del Llobregat i el Massís del Garraf. El Delta ha estat el responsable de la seva existència i la recuperació del riu ha influït positivament en la qualitat de l’aigua de les platges de Castelldefels, El Prat, Gavà i Viladecans. Per altra banda, el Massís del Garraf en marca una identitat diferenciada, aportant el valor d’espai natural connectat al mar, on les dunes híbrides juguen un paper de connexió. 

La gestió del litoral sud es basa precisament en la particularitat de les dunes híbrides. Actualment ja està en marxa la cinquena fase del projecte d’aquest ecosistema dunar, amb la previsió de construir 5.000 metres lineals més, plantar 7.000 unitats de plantes autòctones i retirar 40.000 kg de vegetació invasora.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram