Alguns dels camions que l’ACA va enviar a la zona per retirar l’aigua contaminada que s’ha vessat. Foto: Twitter (@OlladelRei)

El tub que porta les aigües residuals de Castelldefels a la depuradora de Gavà-Viladecans s’ha tornat a trencar. Aquest cop, el problema va aparèixer entre el camí de la Pava i el camí de la Pineda, al terme municipal de Gavà. Allà, per culpa del vessament, es van acumular litres i litres d’aigües contaminades amb residus fecals. Pels vols del migdia, l’Agència Catalana de l’Aigua va avisar a l’Ajuntament de Gavà i l’AMB explica que a dos quarts de quatre de la tarda es va aturar el bombament d’aigua cap a la depuradora.

Diversos camions amb cisternes van anar a la zona per intentar reduir l’impacte del vessament d’aigua contaminada a la zona afectada. A les sis de la tarda ja es va poder accedir al terreny i l’AMB va instal·lar un sistema per assecar-lo completament i poder arribar al tub per arreglar-lo. Durant tota la tarda, 14 camions cisterna van traslladar les aigües residuals des de Castelldefels directament fins a la depuradora, per tal de buidar el tub trencat i evitar que l’aigua anés a parar a la corredora mestra.

Des de l’AMB admeten que a la nit van mantenir aquest sistema però van reduir el nombre de camions a sis per reduir el soroll que feien i no molestar als veïns i veïnes de la zona. Els responsables de la xarxa ja havien advertit a l’Ajuntament de Castelldefels que per tal de no col·lapsar la xarxa de clavegueram de la ciutat, part de les aigües fecals podia anar a parar a la corredora mestra a través del sobreeixidor. Això és el que denuncien que ha passat des de Salvem l’Olla del Rei, que han penjat vídeos a les seves xarxes socials on es pot veure. Per això, des de la plataforma expliquen que han denunciat als responsables de la planta elevadora d’aigües residuals de Castelldefels “per delicte ambiental”.

L’AMB comenta que a dos quarts de sis d’aquest matí s’ha trobat el punt on s’ha trencat el tub. És la canonada més antiga de les tres que hi ha i el trencament s’ha produït just un tram més amunt de la que es va substituir la tardor de l’any passat. Ara, els tècnics estan treballant per acabar de buidar la canonada per poder-la arreglar o canviar per una de nova. Mentrestant, l’ens assegura que els camions cisterna continuaran aspirant l’aigua residual acumulada i la portaran a la depuradora perquè el sistema de clavegueram no deixi de funcionar.

PLATJA TANCADA
L’Ajuntament de Castelldefels ha explicat que, per precaució, s’ha decidit prohibir el bany a la platja de la Pineda des de primera hora. El consistori detalla que un equip de tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua s’han desplaçat fins a la platja per analitzar l’estat de l’aigua. A l’espera dels resultats, el govern municipal ha preferit ser prudent i hissar la bandera vermella a tota la platja, tot i que asseguren que, de moment, l’afectació es concentraria just a la desembocadura de la corredora, a la plaça de les Palmeres.