Els líders d’ERC, PSC i Movem van firmar el pacte de progrés que va evitar que Manu Reyes (PP) ocupés l’alcaldia. Foto: Movem Castelldefels

Si les aigües de l’Olla del Rei són brutes, les de la política municipal de Castelldefels estan ben remogudes. El govern de coalició del PSC, Movem, Esquerra i Junts s’ha esberlat abans de complir un any de vida després que els comuns anunciessin la seva voluntat de sortir del govern local.

Tot es va precipitar al Ple del 6 de maig, quan es va fer pública la sortida de la regidora Ana Quesada del grup municipal de Movem, coalició amb qui es va presentar com a quarta de la llista a les eleccions municipals del maig de l’any passat. Quesada va anunciar aquesta decisió el 12 de març, dies abans que es decretés l’estat d’alarma. De fet, el confinament i la situació excepcional del país van ser els arguments que tant Quesada com Candela López, líder de Movem, van fer servir al Ple per justificar que no haguessin anunciat abans aquesta sortida del govern local.

BOICOT I TRANSFUGUISME
Les intervencions de Quesada i López al debat van estar marcades per la tensió. L’exregidora de Movem va acusar la coalició de “boicotejar sistemàticament” els seus projectes i va dir que no es pot “enganyar la gent”.

Per la seva banda, López va titllar Quesada de trànsfuga i va demanar-li que deixi la seva acta de regidora fent referència al Pacte Antitransfuguisme. A més, també va reclamar a l’alcaldessa que l’expulsés del govern municipal, on ostentava les carteres d’Habitatge, Serveis Socials i Dependència i Comerç.

A més, també va apel·lar al PSC demanant-los si volien mantenir la majoria continuant governant amb Movem o si preferien mantenir Quesada al govern. De fet, que l’alcaldessa Maria Miranda i el PSC donessin suport a Quesada i lloessin la seva tasca al govern va ser el que “va fer moure” els comuns, com explica López a Línia Mar.

ACUSACIONS CREUADES
Però el moviment de Movem amb el de la resta de grups del govern no anava compassat. López explica que el seu grup, que ha passat de quatre a tres regidors, entenia que havia perdut pes polític i estava disposat a negociar les competències. Però assegura que s’han trobat una “decisió unilateral imposada” que consideren un “trencament tàcit de l’acord de govern”. Per això, acusa els seus socis d’haver aprofitat un “moment de debilitat” de Movem per fer-los “més mal” i considera que el PSC “ha boicotejat” el pacte de govern. Així i tot, des dels comuns mantenen les seves àrees i diuen que s’esperaran a sortir del govern per fer-ho de manera “responsable”.

La portaveu dels socialistes al Ple, Esther Niubó, reconeix a Línia Mar que “es podia haver fet millor”, però rebat Movem i diu que no els poden acusar de trencar res que no han trencat. A més, diu que la decisió de repartir-se entre PSC, ERC i Junts les competències de Quesada es va prendre per majoria, una opció que assegura que l’acord de govern contempla.

DESPROPÒSIT
El líder del PP al Ple, Manu Reyes, considera que tot plegat “és un despropòsit” i acusa l’alcaldessa de “falta de lideratge i de valentia política”. Per això, assegura que està disposat a “liderar un canvi” i allarga la mà al PSC per firmar un pacte que el retorni a l’alcaldia.