Miranda agafa la vara d’alcaldessa a meitat de mandat, en funció de l’acord a cinc bandes que va desbancar el PP de l’alcaldia el 2015. Un pacte que la nova batllessa socialista considera “profitós” per a la ciutat però que, alhora, l’obliga a fer equilibris entre l’esperit constitucional del PSC i les postures rupturistes d’ERC i el PDeCAT.

Acaba d’agafar les regnes del consistori, tot i que a la meitat del mandat. Com ho afronta? Creu que li donarà temps de posar en marxa el seu programa de mesures?
Ara hi ha hagut un relleu a l’alcaldia, però des del juny del 2015 formem un equip amb un programa en comú. El mandat és de quatre anys, no de dos. Quan vam signar l’acord entre els cinc partits del govern, vam agafar els nostres programes i vam consensuar les accions que consideràvem prioritàries.

Una d’elles, tal com va avançar al seu discurs d’investidura, és la creació d’un Pla d’Ocupació per reduir l’atur. En què consistirà?
Estem treballant amb sindicats i empreses per arribar a un consens i poder signar un Pacte per l’Ocupació, en el qual es concentraran totes les accions que ja s’estan fent per reduir l’atur i les que es posaran en marxa en els pròxims dos anys. Cada un dels implicats ens comprometem a fer-les efectives. També cal destacar que des de l’Ajuntament s’ha fet un esforç pressupostari en polítiques d’ocupació.

En el seu discurs d’investidura també es va posicionar a favor dels comerciants. Un dels problemes que més els preocupa és el top manta, un fenomen que creix a l’estiu i que ha generat diverses polèmiques en el que va de mandat. Creu que cal fer alguna cosa més per pal·liar-lo?
Cal seguir treballant en la línia que hem portat fins ara, a través de la Taula del Top Manta, on hi ha representats tots els agents implicats, des de comerciants fins a manters i oposició. El top manta, a més, és un problema que no només afecta Castelldefels, sinó també gairebé tots els municipis costaners. En els pròxims mesos intensificarem la pressió policial i ho complementarem amb altres actuacions relacionades amb els serveis socials i polítiques de foment de l’ocupació per al col·lectiu vulnerable dels manters.

Amb tot, vostè va dir que somiava amb una ciutat “segura, neta i cívica”. Que no ho és ara?
És un objectiu per millorar. Per exemple, fa uns mesos vam municipalitzar la neteja, que era un tema pendent, per millorar el servei, el qual hem de consolidar i acompanyar amb accions de foment del civisme. També hem deconscienciar la ciutadania que no es tracta només de netejar més, sinó d’embrutar menys.

Tres qüestions que el PP ha fet servir com a punta de llança per desgastar el govern. Una altra crítica, dirigida principalment al seu partit, ha estat l’acord de govern amb forces independentistes i l’entrada a l’AMI. Ara, el president Puigdemont ha anunciat un referèndum per a l’1 d’octubre. Cedirà espais municipals per fer-lo?
És una pregunta amb dues respostes. Pel que fa a la primera, és cert que hem rebut crítiques per formar govern amb partits independentistes, però també és cert que el PP va arrabassar l’alcaldia al PSC l’any 2011 pactant amb un partit independentista com era CiU.

Però el 2011 els aleshores convergents encara no havien abraçat les tesis independentistes, ho van fer més tard…
Bé. Els canvis no vénen d’un dia per l’altre. Entre les eleccions del 2011 i la Diada massiva del 2012 no hi ha tant espai. Ells, a més, diran que tenien les mateixes opinions el 2011 que el 2012.

Sigui com sigui, i tornant al referèndum, cediran espais a Castelldefels perquè se celebri?
Encara queda molt de temps per a l’1 d’octubre. Cal veure les condicions, si l’Estat el permetrà o no… A mesura que es vagi apropant la data, i anem veient les condicions, prendrem decisions.

Llavors, estarien oberts a la possibilitat de cedir espais?
Ara no es pot fer cap mena de previsió. No tenim la informació per opinar, ni les condicions concretes de la convocatòria. És massa aviat.

Entenc que és una situació complexa per a la seva formació, ja que si digués que sí, contravindria les directrius de la direcció nacional del PSC, mentre que si digués que no, podria crear una crisi de govern amb els seus socis d’ERC i PDeCAT…
És que en tot el que té a veure amb el procés independentista el nostre partit, el PSC, està en una situació complicada. Al PP, ERC i el PDeCAT els va bé la radicalització, ja que consolida el seu electorat, però per a nosaltres és complicat. Com a PSC, estem a favor d’una consulta per modificar la Constitució i poder arribar a un nou acord autonòmic.

Entenc que encara no tenen cap decisió presa al respecte…
Crec que és important ser cautelosos i pacients i veure com es van desenvolupant els esdeveniments.

En aquest sentit, el portaveu popular, Manuel Reyes, creu que els socialistes, “per mantenir el bastó de comandament, es dobleguen constantment als desitjos” d’ERC i PDeCAT. És cert?
Reitero el que he explicat abans: el PP, per treure el PSC de l’alcaldia l’any 2011, va fer un pacte amb CiU. El problema és que quan el PP pacta amb CiU no passa res, però quan ho fan els altres sí.

Però, sigui com sigui, Reyes els ha estès la mà en diverses ocasions des del principi de la legislatura. Darrerament al gener, quan els va oferir l’alcaldia a canvi de “fer fora els independentistes” del govern. Per què no va acceptar aquell oferiment?
No és la primera vegada que explico que el PP mai no ens ha ofert cap mena de pacte. Sempre ho ha fet a través dels mitjans de comunicació, sense parlar amb el partit al qual adreça la proposta.

I si no ho haguessin fet a través dels mitjans de comunicació i sí directament a vostès, què haurien fet?
És que tampoc hi ha hagut diàleg amb ells des de fa molt temps. Al Ple d’investidura, però, després de fer un discurs molt dur, el portaveu popular ens va estendre la mà, i jo des del minut zero també vaig oferir tant al PP com a Cs diàleg. Però sigui com sigui, l’equip de govern tenim una relació molt estable que consolidarem.

Ara que em torna a parlar de l’equip de govern i del pacte a cinc bandes amb ERC, Movem, PDeCAT i Sí que es Pot, està satisfeta de la feina que s’ha portat a terme en els primers dos anys de legislatura?
En faig una valoració molt positiva. Les inversions han fet avançar una ciutat que havia estat quatre anys paralitzada amb el govern del PP. S’han impulsat, a més, actuacions importants com el quart institut o el passeig Marítim.

Per tant, està 100% convençuda de la feina que s’ha fet?
Estic molt convençuda i també satisfeta amb la relació que tenim els partits que governem.

Creu que el pacte de govern castelldefelenc es podria extrapolar a la governança estatal?
Va ser la ciutadania qui ens va posar en aquesta situació, ja que la seva voluntat era que arribéssim a acords, segons l’aritmètica de les eleccions del 2015. El pacte de govern ha estat profitós. Que es podria traslladar a Espanya? Les dinàmiques, en aquest cas, són diferents.

Per acabar, m’agradaria tornar a fer referència al seu discurs en el passat Ple, en el qual va recordar les seves vivències com a veïna per després reflexionar que els castelldefelencs han de poder fer tota la seva vida a la ciutat. Creu que cada cop anem més en aquesta direcció?
Sóc veïna de tota la vida i me’n sento orgullosa. Igual que jo he aconseguit fer la meva vida completament a Castelldefels, des del punt de vista estudiantil, laboral i familiar, vull que els meus fills puguin fer el mateix.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram