Refugis climàtics AMB-El Prat

El delegat d’Acció Climàtica de l’AMB, Guille López, i l’alcaldessa del Prat, Alba Bou, durant la presentació de les novetats al parc de la Solidaritat. Foto: Línia Mar

Ombra, aigua i zones de descans. Aquests són els tres requisits per a certificar un espai exterior com a un refugi climàtic. Com és el cas del parc de la Solidaritat, al Prat, que compta amb un llac artificial de dimensions considerables, on destaca un sortidor reactivat recentment, després del final de l’alerta per sequera.

Aquest fresc i ombrívol indret, popularment conegut entre els pratencs i les pratenques com el ‘parc de les barques’ -temps enrere s’hi podia passejar amb barca-, ha estat l’escenari de la presentació aquest matí de les novetats relatives a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics (XMRC) per part del conseller delegat d’Acció Climàtica de l’AMB, Guille López, i l’alcaldessa del Prat, Alba Bou.

Davant la pujada de la temperatura mitjana dels municipis metropolitans de gairebé quatre graus -entre 1,7 i 3,7 per al 2100, amb 20,5 dies més de calor extrema i 74 nits tropicals més- a final de segle en el pitjor dels escenaris previstos, segons un estudi del projecte europeu Icària, així com l’increment de les onades de calor, dels dies de calor extrema i les nits tropicals, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha augmentat en una tercera part el nombre de refugis climàtics disponibles per a la ciutadania els pròxims mesos d’estiu.

Resposta metropolitana a l’alerta climàtica

“Ens troben molt per sobre de les recomanacions de l’Acord de París del 2015”, ha alertat López davant els mitjans de comunicació i els pocs veïns i veïnes que passejaven pel parc a primera hora d’un dia de primavera avançada, a poc més d’un mes de l’inici de la temporada d’estiu. “És per això que cada cop és més necessària la xarxa de refugis climàtics com a servei bàsic per a la ciutadania”, assegura el responsable de l’àrea d’Acció Climàtica de l’ens metropolità.

Per aquests motius i per donar servei a la població més vulnerable a la calor, que l’AMB calcula en més de mig milió de persones residents en un total de nou municipis, la xarxa d’espais per fugir de les cada cop més elevades temperatures arribarà aquest estiu a un total de 244 refugis, un 31% més que l’any passat.

“Des de l’AMB no només treballem per reduir les emissions sinó també per millorar l’adaptació del territori a aquesta nova realitat climàtica”, ha destacat López. Per al delegat d’Acció Climàtica, “les dades demostren que cada cop patirem més la calor, especialment la població més vulnerable, i en aquest context els refugis climàtics metropolitans són cada cop més necessaris”.

Pla local al Prat contra l’escalfament global

En el cas concret del Prat, on s’han fet públiques les novetats d’enguany -que contemplen la realització de tallers per a persones vulnerables i sessions de formació a prescriptors dels equipaments que funcionen com a refugi-, es passa d’un únic refugi, el parc Nou, a un total de disset, entre els quals l’esmentat parc de la Solidaritat o espais interiors com la biblioteca del Cèntric, entre altres.

“Aquesta mesura és urgent i essencial”, ha afirmat l’alcaldessa del Prat, que ha afegit que seria insuficient si no hi hagués altres actuacions previstes o en marxa, incloses dins del Pla Local contra el Canvi Climàtic. “Aquest pla inclou reformes de diferents parcs i espais exteriors i la plantada d’un miler d’arbres al municipi durant aquesta primavera”, ha remarcat Bou.

L’alcaldessa pratenca ha afegit que al municipi del delta del Llobregat també s’ha posat en marxa una flota de vehicles elèctrics compartits, per a reduir les emissions de diòxid de carboni que provoquen l’escalfament global.

MAPA | Els més de 200 espais gratuïts per refugiar-te de la calor a Barcelona
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram