El litoral del Delta del Llobregat perd sorra cada any per la falta de sediments i el canvi del curs del riu. Foto: AMB

L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha elaborat un estudi sobre la dinàmica de les platges del Delta per tal de buscar solucions per frenar la regressió que pateixen. Juntament amb altres administracions i organismes, l’AMB ha analitzat l’evolució de les platges des del Delta del Llobregat fins a Les Botigues. Així doncs, l’ens ha analitzat el litoral del Prat, Viladecans, Gavà i Castelldefels.

Per fer-ho, els experts han fet servir sèries de fotos aèries històriques, mesures de la part submergida de tot el Delta del Llobregat i mesures de l’amplada de les platges, que l’AMB recull des de fa dues dècades. Això ha permès detectar la pèrdua contínua de sorra que pateixen les platges d’aquests quatre municipis i alguns dels motius pels quals ho pateixen.

Per exemple, l’estudi ha determinat que, per tal com estan disposades les platges, el litoral de Castelldefels, Gavà, Viladecans i El Prat pateix més els temporals de sud que no les llevantades, els temporals que acostumen a fer més mal a la costa catalana. A això si afegeix el fet que cada vegada hi ha més temporals de component sud.

L’anàlisi dels experts també ha detectat que l’aportació de sorra que ha de fer el Port de Barcelona cada any per corregir la desviació del tram final del riu Llobregat no serveix per aturar la regressió de les platges. En aquest sentit, el Delta també es veu molt afectat per aquest canvi artificial del curs final del riu, ja que deixa de rebre 175.000 metres cúbics de sediments cada any.

A tot això si sumen unes onades regressives que impacten a la costa de nord a sud i que provoquen episodis d’erosió al litoral que no sempre estan vinculats als temporals. Els experts expliquen que tots aquests factors fan que estiguem parlant d’un sistema natural molt complex que cal seguir i controlar per veure com evoluciona.

PROTECCIÓ NATURAL
Els especialistes han trobat un punt d’optimisme al fons marí. A uns 200 metres de la costa han detectat una barrera natural de sorra que evita que les platges perdin sorra de forma natural. Aquest sistema és dinàmic, és a dir, no és estable ni permanent, però els experts han confirmat que, quan hi és, les platges es mantenen. Les barres de sorra fan un metre i mig d’alçada i se’n troben entre la desembocadura del Llobregat i les Botigues, una distància de 20 quilòmetres. Els científics volen seguir el comportament d’aquesta barrera natural per veure com es comporta i determinar, de forma segura, si és o no una protecció permanent.

Després d’aquest estudi, l’AMB ha presentat una sèrie de propostes per protegir les platges i frenar la pèrdua de sorra. L’ens aposta per aportar sorres amb la mida adequada perquè el litoral sigui més estable i la sorra no es perdi ràpidament. També vol instal·lar uns dics reversibles que facin de barreres naturals en aquells punts on no n’hi hagi. Finalment, volen seguir potenciant el sistema de dunes, que tants bons resultats ha donat en punts com Viladecans o El Prat.