La neteja de les platges va arrencar a principis de mes a la ciutat. Foto: AMB

Regressió important i accelerada d’algunes platges metropolitanes al llarg dels últims anys. D’aquesta manera descriu l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) la situació que s’està vivint a les platges d’aquest àmbit, en especial les del Delta del Llobregat. Malgrat que l’amplitud de les platges de la comarca apaivaga lleugerament la regressió –a diferència de les del nord de la capital catalana–, els tècnics de l’AMB hi han detectat “incidències estructurals” que amenacen el seu futur.

Amb aquest panorama ha començat el condicionament i neteja de les platges de la comarca de cara a l’inici de la temporada de bany. El llaurat i garbellat de la sorra va començar a principis de mes a Castelldefels, des d’on s’anirà preparant la sorra dels 32 quilòmetres de platges metropolitanes del Baix Llobregat. El procés consisteix a donar la volta a tota la sorra de la platja fins als 50 centímetres perquè el sol i l’aire la netegin de manera natural. Seguidament, les màquines de garbellar s’encarreguen –ho faran cada dia fins al novembre– de recollir qualsevol resta o residu que hi pugui haver.

Que apareguin molts d’aquests elements i restes enterrades a la sorra és resultat no només de la mà de l’home –almenys de manera directa–, sinó també dels temporals d’hivern. I és que, tal com expliquen des de l’AMB, des de fa uns anys han augmentat en número i intensitat a causa del canvi climàtic. Un mal temps que redueix la superfície de sorra –la qual no es regenera després– i que també ha fet malbé part del mobiliari, el qual s’està procedint a canviar. Des de l’ens metropolità xifren en 25 les passeres que han hagut de substituir a causa dels temporals.

Al Baix Llobregat, els temporals han causat danys en el mobiliari i una “pèrdua important” d’amplada de sorra a les platges del Remolar i Pineda del Cal francès, a Viladecans. De fet, el Ple d’aquest municipi va aprovar per unanimitat a finals del 2017 una moció reclamant mesures per frenar la regressió de la platja. En aquell text el plenari viladecanenc apuntava a l’ampliació del Port de Barcelona com un dels motius que amenacen les platges i les dunes, les quals han estat reconegudes pel seu valor natural. La platja del Remolar, per la seva banda, “ha patit una forta erosió els últims dos anys” que ha fet “desaparèixer la platja seca i una part de les dunes naturals”, informen des de l’AMB.

A Castelldefels, per la seva banda, el mal temps ha provocat la inundació de les platges fins a les zones dunars. A la resta de municipis del Delta amb costa la situació també és alarmant. Al Prat, per exemple, s’ha produït una “ràpida desaparició de la sorra al nord de la platja de Can Camins”, avisa l’AMB. A Gavà, per últim, l’estretament progressiu de la platja “ha generat un fort desnivell en el límit amb el mobiliari i els equipaments”, de manera que en alguns punts la línia de mar arriba fins a 20 metres de les primeres cases.

De moment són passeres i dutxes, però aquests 20 metres són un avís de les conseqüències que pot tenir la regressió si no es posen mesures per aturar-la.

 

Castelldefels,
laboratori natural

Els canvis en la morfologia de les platges són un camp d’estudi sobre el qual hi ha moltes incògnites. En aquest sentit, investigadors de la UPC i del CSIC estan fent servir la platja de Castelldefels com un laboratori per fer mesures i conèixer en detall processos com la regressió de la sorra.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram