L’EOI va tancar el 9 de març per un positiu. Foto: Àlex Recolons / ACN

La pandèmia del Covid-19 ha colpejat de ple el Delta. La detecció de dos casos entre els treballadors de l’Escola Oficial d’Idiomes i el professorat de l’escola Bernat Metge, al Prat, va obligar a tancar els dos centres dies abans que l’ordre s’establís per a tots els centres educatius del país. El cas de l’EOI es va conèixer dilluns 9 i, com que afectava un dels treballadors del centre, va obligar a confinar 14 persones, és a dir, la resta de la plantilla. Això va obligar a tancar l’escola i deixar sense classes els 783 alumnes que, segons l’ACN, hi estan matriculats.

El segon positiu de la ciutat es va detectar dimecres 11 entre el professorat de l’escola Bernat Metge, cosa que va obligar a confinar 13 dels 17 docents que hi fan classe. Davant d’aquesta situació, i veient la impossibilitat de fer-hi classe amb només quatre professors operatius, Educació va decidir tancar el centre, que escolaritza 240 infants entre alumnes d’educació infantil i primària. Tot i que l’endemà es va habilitar un servei de guarderia per als pares que necessitessin deixar els fills, l’ordre de tancar tots els centres educatius que es va posar en marxa divendres va fer que el servei només obrís un dia.

L’últim cas conegut al Prat és el d’un treballador municipal. Això va obligar a desallotjar, dissabte 14, l’edifici que ocupen les àrees d’Urbanisme, Medi Ambient i Energia, que va haver de ser desinfectat. On també es va detectar un cas és entre els treballadors de l’Aeroport. Concretament, diumenge 15 AENA va explicar que s’havia detectat un positiu per coronavirus en un administratiu que fa feines de suport al servei mèdic d’aquesta infraestructura, una de les que més ha notat l’impacte de la malaltia. Segons AENA, en comparació amb anys anteriors, durant la primera setmana de mes van passar-hi un 20% menys de passatgers del que és habitual.

El degoteig de casos s’ha anat escampant per la resta de municipis del Delta. A Castelldefels, el primer cas es va conèixer el dia 12 i es tracta d’un cas lleu d’un home que havia estat a Itàlia uns dies abans. Pel que fa a Viladecans, a principis de mes la Generalitat va anunciar que una dona veïna del municipi s’havia contagiat per contacte amb un cas previ però que es tractava d’un cas lleu.

EQUIPAMENTS TANCATS
Un cop la situació pel coronavirus es va anar agreujant, els ajuntaments dels quatre municipis del Delta van començar a anunciar diverses mesures, com anul·lar les activitats organitzades pels consistoris o que s’havien de fer en edificis i equipaments municipals, que van quedar clausurats. També es van tancar centres cívics i casals d’avis per protegir els ciutadans i ciutadanes d’edat més avançada, un dels sectors de la població que tenen més risc si es contagien amb el Covid-19.

Per altra banda, l’Ajuntament de Castelldefels va anunciar que la zona blava serà gratuïta mentre duri l’estat d’alarma declarat pel govern de Pedro Sánchez.

SOLIDARITAT CIUTADANA
Les persones grans també són les que estan patint més el confinament. Per això, a Gavà s’ha creat un nou servei que vol ajudar a resoldre les necessitats bàsiques que tenen les persones que no poden sortir de casa a través de veïns i veïnes voluntaris.