Raquel Sánchez serà l’alcaldessa de la ciutat quatre anys més gràcies a la majoria que el PSC va aconseguir a les eleccions municipals del 26-M. Els socialistes van obtenir 11 regidors gràcies als 8.726 vots (42,06%) rebuts, gairebé 3.100 paperetes més que ara fa quatre anys.

Tot i la majoria aconseguida, durant el Ple d’investidura Sánchez es va comprometre a treballar “per bastir ponts sempre que sigui possible”. L’alcaldessa vol “fer del diàleg i la paraula l’eina per la construcció col·lectiva del progrés” a la ciutat i va assegurar que “la representació i la fortalesa” que tenen els socialistes amb la majoria absoluta “no anirà en detriment de la voluntat de diàleg i d’arribar a consensos”. Finalment, la batllessa socialista va insistir que incorporaran “altres enfocaments” al seu programa per tal d’enriquir-lo.

RESULTAT HISTÒRIC
Qui liderarà l’oposició al consistori gavanenc serà Esquerra Republicana, que el 26 de maig va aconseguir 3.608 vots (17,39%). Aquests resultats, 1.376 paperetes més que el 2015, han catapultat els republicans a la segona posició després de guanyar un regidor més i passar de tres a quatre representants al Ple, el millor resultat des de la recuperació de la democràcia.

En l’acte d’investidura, Albert Massana, portaveu dels republicans al consistori, va assegurar que duran a terme una “oposició constructiva i amb propostes positives” que posi les “persones i entitats al centre de les polítiques a través de la participació”.

També va afegir que, com a líders de l’oposició i davant la majoria absoluta del PSC, Esquerra fiscalitzarà la tasca de l’alcaldessa i del seu govern intentant augmentar “el grau de transparència de les accions de govern”.

PATACADA TARONJA
El partit que més mal parat ha sortit d’aquestes eleccions municipals és Ciutadans, que ha passat de segona força a tercera després de perdre dos dels quatre regidors que tenia en l’anterior mandat.

El 26 de maig, els taronges van aconseguir 2.363 vots (11,39%) i, tot i que només en van perdre 332 en comparació amb el 2015, l’augment de la participació, que va créixer sis punts i es va situar en un 60,69%, els va penalitzar, tot i que es van quedar a només 17 vots d’aconseguir el tercer regidor, a costa del PSC.

També van perdre representants JxCat i el Partit Popular, que van passar de dos a un regidor cadascun. Els postconvergents van aconseguir 1.222 vots (5,89%) i tenen el consol de deixar l’última plaça que van ocupar el darrer mandat després de perdre una cinquantena de vots. Aquest lloc ara és del PP, que va obtenir 1.069 vots (5,15%) després de perdre’n 450 en comparació amb el 2015.

El partit que ha aconseguit salvar els mobles és Podemos, que fa quatre anys es va presentar sota el nom Gavà Sí Se Puede. Amb la marca oficial, els liles van aconseguir 1.589 vots (7,66%) i mantindran dos representants al Ple després de perdre 251 suports amb ara fa quatre anys.

Finalment, ni els comuns, ni Vox, ni la CUP ni Primàries tindran representació al consistori.