Un moment de la lectura d'un manifest a Castelldefels. Foto: Ajuntament

Sortir al carrer de nit, sola, o tornar a casa després d’un sopar és un risc al qual s’enfronten diàriament milions de dones arreu del món. El fet d’haver d’anar alerta en segons quines situacions és generalitzat entre el gènere femení, sobretot entre les noies més joves.

És una por que corroboren les dades oficials, just quan el dia 8 es va commemorar el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Segons els Mossos d’Esquadra, a Catalunya el 2016 s’han registrat 34 denúncies diàries per violència masclista i hi ha hagut un 43% més d’abusos sexuals i un 9% més d’agressions masclistes respecte del 2015. Segons dades del Consell Comarcal, al partit judicial del Prat es van interposar 46 denúncies durant el tercer trimestre del 2016, mentre que al de Gavà –el qual engloba Castelldefels, Viladecans i la mateixa Gavà– van arribar a les 120.

De tota manera, les agressions, els abusos o els assassinats són la punta de l’iceberg de la violència masclista.

Així ho veuen a Castelldefels, on van tornar a celebrar les Jornades de les Dones, que arribaven enguany a la 33a edició. Aquesta edició va girar entorn dels lideratges femenins en diversos àmbits, “dones en les quals es puguin emmirallar les nenes i joves d’avui dia”, destaquen des del consistori.

L’acte central del Dia de la Dona, el 8 de març, es va celebrar a la plaça de l’Església, amb la lectura d’un manifest a càrrec d’Anna Gras, directora de l’Escola Superior d’Agricultura, i de Lluís Torner, director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). Fins al dia 12, la plaça va acollir més activitats, com ara una exhibició de l’Escola Municipal de Dansa.

Pel que fa a Gavà, les principals activitats van ser el sopar de dones del dia 10, el qual va aplegar-ne 120 a la Barbacoa Europa, i la lectura del manifest el mateix dia 8, al parc de la Torre Lluc, a càrrec de l’Associació de Dones Clara Campoamor. També es van fer gimcanes de sensibilització i a favor de la igualtat, com la de l’IES Calamot.

A Viladecans, la façana de l’Ajuntament es va il·luminar de lila el 8 de març, poc abans de l’acte institucional a la plaça de la Vila, on es va llegir un manifest. També va ser el dia en el qual es va inaugurar una mostra de fotografies i material de sensibilització a favor de la igualtat.

Els actes de celebració del Dia Internacional de les Dones al Prat s’allargaran fins al 4 d’abril. A més, l’Ajuntament va aprovar el passat dia 13 un Pla d’Igualtat intern entre homes i dones per tal de “promoure un canvi organitzatiu que possibiliti que les dones i els homes de l’ens puguin assolir el seu màxim potencial i veure’s recompensades justament” i no hi hagi cap discriminació per raó de sexe.

“NO DEIXAR-NE PASSAR NI UNA”
Tot i aquesta tasca de conscienciació, a partir d’ara caldrà fer front, malauradament, a molts nous casos de violència masclista, alguns dels quals difícils de quantificar. És el cas de les suposades floretes i les mirades escanejadores que moltes dones han de suportar dia rere dia quan caminen pel carrer. O l’evidència, en moltes ocasions, que l’opinió d’una dona en una reunió laboral o en una assemblea del món associatiu val menys que la d’un home.

Unes situacions de violència que els Mossos d’Esquadra aposten per combatre amb la sensibilització entre els més joves. “Han de saber què és denunciable i no deixar-ne passar ni una”, asseguren fonts de la policia catalana. “Moltes noies pensen que no és delicte el fet que, per exemple, un noi les grapegi en una discoteca”, lamenten.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram