Els pagesos recorden que ara és el millor moment de la temporada de la carxofa. Foto: Twitter (@lamasiadelprat)

La carxofa del Prat és la gran protagonista dels plats i menús que es cuinen als bars i restaurants del Delta durant la primavera. Però aquest any, amb el confinament provocat per l’expansió del coronavirus, no s’han pogut celebrar alguns dels actes més importants entorn d’aquest producte local exquisit que enriqueix la dieta. Per exemple, s’han hagut de cancel·lar les activitats previstes entorn les Festes de la Carxofa.

Però per contrarestar-ho, diversos veïns i veïnes del Prat han posat en marxa iniciatives com l’#Escarxofalbalcó. Es tracta d’una cita gastronòmica i cultural online que se celebrarà diumenge 19 d’abril, organitzat per La Capsa i l’Associació Gastronòmica Cultural les Escarxofes del Prat, destinat a compensar el tradicional Escarxofa&Jazz, que cada any marida un arròs amb carxofes amb jazz i altres estils musicals.

A través de les xarxes socials, aquestes i altres entitats, com els centres cívics Palmira Domènech i Sant Jordi-Ribera Baixa, oferiran receptes de cuina per cuinar les carxofes i altres indicacions per sumar-se a aquesta activitat. A més, l’Ajuntament explicarà el valor de la carxofa en la tradició cultural i històrica de la ciutat a través de les xarxes de Patrimoni Cultural.

Aquesta activitat se suma a la Carxofada des de casa que va organitzar, diumenge 5 d’abril, l’Associació de Veïns i Veïnes de la Barceloneta del Prat. Centenars de pratencs i pratenques es van apuntar a aquesta iniciativa penjant fotos dels plats de carxofa que havien cuinat per tal de substituir la tradicional Carxofada Popular que s’havia de celebrar al Parc del Fondo d’en Peixo el mateix diumenge.

NO PERDRE LA COLLITA
Aquestes iniciatives s’han posat en marxa després que diversos pagesos i pageses de la ciutat, així com cooperatives i entitats i el sindicat Unió de Pagesos, demanessin a restauradors i ciutadans que no deixessin de comprar i menjar carxofes per culpa del confinament.

Els agricultors del Parc Agrari van fer aquest avís perquè a l’abril, just quan la carxofa arriba al millor moment de la temporada i s’aconsegueix la màxima producció, molts han vist com les vendes queien en picat per culpa del coronavirus i el confinament decretat per l’estat d’alarma.

Això els ha posat en alerta, ja que a més de complicar-los econòmicament la temporada, també provocarà que es perdi gran part de la collita. Per això, els pagesos recorden que una bona manera de mantenir un bon estat de salut és menjant productes frescos, de qualitat i de proximitat.