Recreació virtual de com serà el futur barri. Foto: Roca
El projecte de nou barri als terrenys de la fàbrica Roca, a cavall entre Gavà i Viladecans, es desencalla. Després de l’acord de l’avantprojecte entre les tres parts –ajuntaments i empresa– l’any 2018, ara, set anys després, el Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat de manera inicial la modificació del Pla General Metropolità (PGM) als citats terrenys, per tal d’obrir el recinte industrial a les dues ciutats que l’allotgen des de fa dècades.
Amb una presentació oficial del projecte davant dels mitjans de comunicació, celebrada aquest matí a la seu del grup Roca a Barcelona, les parts implicades l’han explicat a la premsa, cadascuna des de la seva perspectiva. “Ara toca obrir les tanques i fer ciutat(s)”, ha començat l’arquitecte Fidel Vázquez, director de projectes urbans de Roca Group i alma mater del pla, que després de fer un breu resum cronològic del projecte des de la signatura del protocol d’intencions, l’any 2014, fins a l’aprovació inicial del projecte, la setmana passada, ha remarcat la posició estratègica del nou “ecobarri d’usos mixtos”, a prop de l’aeroport i de la ciutat de Barcelona.
Vázquez ha fet èmfasi en l’actual infrautilització parcial del recinte industrial, un element clau a l’hora de replantejar el seu ús. Tot mantenint l’activitat productiva, el projecte impulsarà nous usos de l’actual espai, “un ecobarri d’usos mixtos, amb el 60% destinat a les activitats econòmiques i el restant 40% a usos residencials”, ha detallat l’arquitecte.
“Una nova manera de fer ciutat”
“Roca City és una nova manera de fer ciutat i barri”, ha remarcat, per la seva banda, l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, durant la presentació. “Es tracta d’un projecte més real que ambiciós, molt ben treballat per part de totes les parts implicades”, s’ha felicitat l’alcaldessa, que també ha incidit en el fet que el nou barri representarà l’obertura d’eixos urbans nous i un impuls cap a una mobilitat sostenible. “El fet d’ubicar-se al costat de l’estació de tren de Gavà facilitarà l’accés al nou barri”, ha apuntat Badia, que també ha fet esment de la reubicació “digna” dels habitants del gavanenc barri de la Barceloneta, afectat parcialment pel nou projecte urbanístic.
Vista aèria del futur barri. Foto: Roca
“Viladecans guanya un nou barri”, ha celebrat, al seu torn, Olga Morales, l’alcaldessa viladecanenca. Per a Morales, l’enderrocament del mur que actualment envolta el recinte facilitarà la cohesió i la connexió entre els barris dels dos municipis veïns. A més de la millora en aspectes de mobilitat i l’impuls a l’accés a un habitatge protegit, “Roca City serà un model d’ecobarri en sintonia amb la capitalitat verda europea de la ciutat”, segons Morales, que també ha reconegut l’aportació en innovació i formació prevista.
Pla per a la manca d’habitatge
“D’acord amb la filosofia del Pla Director Urbanístic Metropolità (PDUM), aquest projecte urbanístic vol preservar les actuals realitats vinculades al territori”, ha assegurat Ramon Torra, gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). “A banda de mantenir l’activitat industrial tradicional, representa la transformació d’acord amb la nova realitat, amb la mixtura de nous usos compatibles entre si”, ha explicat Torra, que ha afegit que és, en definitiva, un pla de regeneració urbana que també fa front a la problemàtica de la manca d’habitatge, amb la construcció de 2.700 habitatges, aproximadament la meitat de protecció oficial.
Llum verda de l’AMB per obrir la fàbrica Roca a Gavà i Viladecans