Les platges de l’àrea metropolitana de Barcelona s’han posat a punt per començar la temporada de bany i acollir els primers banyistes. L’AMB, en la presentació de la temporada ‘Estiu Metropolità’ que ha tingut lloc a Gavà, ha posat el focus en la necessitat de posar en marxa un pla d’estabilització del litoral amb l’objectiu de pal·liar els efectes del canvi climàtic. De fet, es calcula que en els últims 4 anys s’ha perdut el 17% de la superfície total i un 25% de sorra lliure.

Algunes de les possibles solucions per combatre aquest problema són la construcció de barreres submergides o instal·lar un geotub submergit mar endins per tal de protegir el litoral de l’onatge dels temporals i del baix impacte ambiental. L’objectiu és buscar solucions a curt termini per minimitzar l’erosió d’aquestes platges i reforçar-les utilitzant solucions basades en la natura. Tal com ha explicat l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, “cal una resposta global, que tingui en compte la dinàmica del litoral”.

LES DUNES, PROTECCIÓ NATURAL
Per tal de preservar les platges, l’AMB focalitza la seva tasca en el reforç de les dunes, en les quals ha invertit 256.000 euros en els últims anys. Les dunes suposen un reservori important de sorra que aporta estabilitat en aquests espais naturals i preserven les zones urbanes i les infraestructures que hi ha darrere, de forma que ajuden a conservar els ‘xiringuitos’ i els altres negocis que hi ha a primera línia de mar.

CONNECTANT LES PLATGES
Un dels objectius destacats de l’AMB és la gestió integral de les platges. Per això, l’organisme metropolità aposta per connectar les platges a través de passeigs marítims. És per això que s’ha creat una proposta de cofinançament per a la construcció dels últims trams pendents (a Montgat a la platja de les Barques, a Badalona a la platja dels Pescadors, a Viladecans a les platges de la Murtra i la Pineda, al nord de Gavà, i l’ampliació del tram del passeig de Castelldefels).

L’alcaldessa Raquel Sánchez també ha defensat l’elaboració d’una estratègia metropolitana per promoure una mobilitat sostenible a les platges. “A Gavà ja ens hi hem posat amb un dispositiu específic durant l’estiu per fer compatible l’ús social de les nostres platges amb el respecte a l’entorn”, ha afirmat.

MEGAFONIA INTEL·LIGENT AMB 5G
Durant la presentació de l’inici de la temporada de platges, el gerent de l’AMB, Ramon Torra, ha remarcat l’aposta que es fa per la innovació i, en aquest sentit, ha anunciat que s’està estenent un sistema de megafonia intel·ligent apte per a 5G. Concretament, el sistema arribarà a les platges de Gavà i servirà per donar cobertura 5G en un tram de 1.700 de llargada entre el carrer de Sitges i el final del Passeig Marítim. L’objectiu és poder fer avisos de seguretat i informació pública als banyistes.