La consellera de Justícia visitant un pis per a presos. Foto: Justícia

Acabar la condemna mantenint un contacte progressiu amb la societat. Aquest és l’objectiu de les residències penitenciàries, una xarxa de pisos impulsada per la conselleria de Justícia perquè els presos que estan complint el tercer grau recuperin, de mica en mica, la seva autonomia i puguin refer la seva vida professional i les seves relacions socials i familiars.

Aquests pisos no tenen cap distinció i els gestionen entitats del tercer sector i no funcionaris de presons. El personal passa la nit a l’habitatge amb els presos i, de dia, els ajuden a buscar feina o a formar-se. També els donen suport per poder accedir als serveis socials i als sanitaris. Els professionals també fan tasques d’acompanyament dels casos d’aquells interns que ja han obtingut la llibertat condicional.

Pel que fa als interns que formen part d’aquest programa, només hi poden accedir els que tenen una conducta positiva a la presó i no consumeixen drogues. Al pis, s’han d’encarregar de mantenir l’espai net, cuinar i rentar-se la roba. A més, n’hi ha alguns que són específics per a col·lectius com ara les dones embarassades o amb fills.

La conselleria aposta per aquest tipus de pisos perquè redueix el risc dels presos a tornar a delinquir, ja que segons les dades de Justícia, només el 18% dels delinqüents que tenen el tercer grau cometen un delicte. A més, d’aquesta manera poden recuperar el contacte amb la societat.