Els regants consideren “un escàndol” la proposta d’Agbar. Foto: Àlex Recolons / ACN

La guerra de l’aigua al Llobregat enceta el segon capítol després del crit d’alerta que ha fet la comunitat de regants del Canal de la Dreta del riu Llobregat. Aquesta entitat avisa que Aigües de Barcelona (Agbar) vol obrir tres nous pous d’extracció a la part baixa del riu, entre Santa Coloma de Cervelló i Sant Joan Despí, que augmentarien la capacitat d’extracció d’aigua de l’empresa fins als 4.000 litres per segon, uns 126 hectòmetres cúbics anuals.

“Això és un escàndol”, diu Jordi Codina, advocat de la comunitat de regants. El representant d’aquesta entitat, que aplega gairebé 600 titulars, regants i usuaris d’aigües superficials, adverteix que “hi ha gent que està encaparrada a emportar-se l’aigua per fer negoci”. Per evitar-ho, ja han presentat les seves al·legacions a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Aquesta institució és qui ha de decidir si Agbar pot fer les prospeccions per obrir aquests tres nous pous o no.

Un dels principals arguments dels regants per oposar-se al projecte d’Agbar és la preservació de les reserves d’aigua subterrània del riu. Codina recorda que “l’aqüífer està malalt. S’ha recuperat perquè la Seda i la paperera ja no treuen aigua, però està malalt”. El lletrat detalla que hi ha nivells molt elevats de salinització i contaminació d’altres productes, com clorurs. De fet, des de la comunitat de regants recorden que, actualment, l’estat de les aigües subterrànies ja no compleix, ni per quantitat ni per qualitat, amb els objectius del Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya 2016-2021.

PODER CONTINUAR REGANT
Davant d’aquesta situació, els pagesos demanen “garanties de poder regar amb aigües superficials i subterrànies”. Unes garanties que consideren que no estan assegurades si l’ACA dona llum verda al projecte d’Agbar. La comunitat de regants assegura que 4 metres cúbics d’aigua per segon equivalen a poder extreure “tota l’aigua disponible en un any normal”, i això els deixaria a ells sense recursos per regar els seus camps, posant en perill les collites del Parc Agrari.

Codina també comenta que, amb les al·legacions presentades a l’ACA, la comunitat de regants espera provocar “un toc d’atenció i despertar algunes administracions que haurien d’estar més atentes” a un problema com aquest. De fet, el representant de la comunitat s’exclama perquè no hi ha més sectors preocupats pel que pot representar aquest augment de la capacitat d’extracció d’aigua del Llobregat per part d’Agbar.

SOLUCIÓ PARCIAL
L’altra guerra de l’aigua que pateixen els pagesos del Parc Agrari, sobretot els de Gavà i Viladecans, són les inundacions que neguen els seus cultius cada cop que plou en grans quantitats. El cargol d’Arquimedes que hi ha actualment no dona l’abast per treure tota l’aigua i això ha provocat que es perdin collites.

Per fer-hi front, els agricultors han comprat una nova bomba provisional que té una capacitat de succió de 2.000 metres cúbics i que ha d’ajudar a facilitar el drenatge de l’aigua quan hi ha aiguats importants. Es tracta d’un aparell que s’acciona amb un tractor i que es col·locarà a l’inici del Camí de l’Arbret.

Els regants del Llobregat declaren la “guerra” de l’aigua