Un operari despenja una pancarta d’Òmnium davant l’església de Sant Joan de Viladecans. Foto: Àlex Gallo

“Amb mi que no hi comptin”. Aquest lema del Partit dels Socialistes de Catalunya es fa més evident que mai en els ajuntaments del Delta del Llobregat, els quals s’han negat a col·laborar amb la celebració del referèndum d’autodeterminació, convocat per la Generalitat per al pròxim 1 d’octubre.

El president del Govern, Carles Puigdemont, va fer arribar una carta a tots els batlles demanant-los que cedeixin els locals que normalment són punts de votació perquè també ho siguin l’1 d’octubre, i donava 48 hores per respondre si així ho faran o bé si hi fan al·legacions. Un per un, tots els alcaldes de les ciutats del Delta han respost que ‘no’ a aquesta petició de la Generalitat, i ara per ara és un misteri on podran anar a votar els veïns d’aquestes poblacions el dia 1 d’octubre.

L’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, ha contestat el requeriment del president de la Generalitat explicant-li que, com que el Tribunal Constitucional ha suspès la Llei del Referèndum, els locals de titularitat municipal no poden ser posats a disposició per a aquesta finalitat. Aquesta resposta ha estat avalada per les formacions de l’equip de govern (PDeCAT, Movem, ERC i CSP), fet que garanteix l’estabilitat i que no passarà com a Esplugues, on s’ha trencat el pacte entre socialistes i PDeCAT. Uns quilòmetres més enllà, a Gavà, l’alcaldessa Raquel Sánchez era un pèl més contundent, i en un comunicat assegurava que no podia “compartir l’estratègia de situar la institució” que presideix “al marge de la legalitat”, i assegurava que tot plegat “és una polèmica que no cal”, ja que la Generalitat té prou locals de la seva titularitat que pot fer servir com a punts de votació. 

I uns quilòmetres més enllà, un nou “no” es formalitzava en l’únic ajuntament d’ICV de la zona. L’alcalde del Prat, Lluís Tejedor, responia la missiva de Puigdemont dient que “qualsevol acord que ignori la resolució del Constitucional podria comportar eventuals responsabilitats legals” i, per tant, descartava la cessió de locals municipals per a l’1-O.

RETIRADA DE LA PROPAGANDA
Més enllà de la col·laboració dels consistoris per a la celebració del referèndum, la campanya de les entitats sobiranistes i les formacions partidàries del ‘sí’ estan trobant una dificultat inesperada: les policies locals i les brigades municipals. A Viladecans, el cos de manobres va despenjar en poques hores totes les pancartes que la secció local d’Òmnium va penjar, mentre que ERC del Prat ha alertat que la policia local va identificar 10 persones que eren en una carpa informativa i que els va requisar tot el material que duien.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram