El govern de Castelldefels estudia portar als tribunals l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) si no proposa solucions a curt termini per evitar que hi hagi nous abocaments d’aigües residuals a la ciutat. El consistori ho va anunciar en un comunicat fet públic dijous 16 de juliol, poques hores després que els aiguats que hi va haver durant aquella matinada provoquessin un nou vessament d’aigua contaminada al mar. Això va obligar a l’Ajuntament a hissar de nou la bandera vermella a les platges de la Pineda i Lluminetes, per la mala qualitat de l’aigua.

El govern de Maria Miranda explica que la ciutat no pot esperar que es construeixin les infraestructures necessàries per evitar que es produeixin els vessaments, ja que això són projectes a mitjà i llarg termini que no estaran enllestits fins d’aquí a uns anys.

Per això adverteix a l’ACA, l’organisme responsable de la gestió de la xarxa d’aigua, que emprendrà accions judicials contra l’entitat si no ofereix solucions immediates que evitin que hi torni a haver nous episodis de vessaments, que posen en perill l’ecosistema natural de l’Olla del Rei i contaminen les platges de la ciutat. Les entitats que denuncien aquest cas també remarquen el perill per la salut pública que suposen els vessaments.

L’Ajuntament demana que l’ACA acceleri els projectes perquè comencin les obres de construcció del tub d’impulsió de la xarxa de clavegueres i de la nova estació de bombeig, unes infraestructures que han de solucionar el problema a mitjà i llarg termini.

COMPROMÍS DEL GOVERN
Sobre l’estació de bombament, a finals de juny Miranda va mantenir una reunió amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, on aquest es va comprometre a posar com a màxima prioritat del pla de reforma d’infraestructures hidràuliques del Delta aquesta obra.

Des de l’Ajuntament expliquen que aquesta estació ha de facilitar la sortida de les aigües pluvials cap al mar quan hi ha xàfecs, de manera que la xarxa pugui funcionar a ple rendiment durant tota l’estona i evitar que hi hagi inundacions ni vessaments d’aigües fecals.

Una altra de les obres que cal fer és renovar completament el tub d’impulsió, que recull les clavegueres de Castelldefels i les porta a la depuradora de Gavà. El problema és que aquest tub també recull els residus de Les Botigues i d’una part de Gavà Mar, dues zones on, a diferència de Castelldefels, només hi ha una xarxa que recull les aigües residuals i les aigües pluvials, cosa que fa que el sistema estigui al límit quan plou molt.

NO HI HA SOLUCIONS FÀCILS
Aquesta obra l’ha de fer l’AMB, que admet que “la solució no és fàcil ni immediata” i que “si fos fàcil, ja s’hauria fet”. Qui ho diu és el director de Serveis del Cicle de l’Aigua de l’AMB, Fernando Cabello, que en declaracions a Línia Mar reconeix que hi continuarà havent vessaments a l’Olla del Rei.

Per intentar reduir-ne la gravetat, l’AMB està estudiant la possibilitat d’instal·lar-hi un filtre per evitar que hi vagin residus sòlids. També es plantegen canviar el sobreeixidor de lloc per tal de preservar aquest espai natural protegit. Tot, solucions a mitjà termini que no evitaran nous vessaments.