L’Assemblea de Salvem Can Sellarès per explicar l’oposició al projecte. Foto: Salvem Can Sellarès

“La contribució del Baix Llobregat al creixement del país és immensa, ara cal protegir el que queda”. Així defensa la necessitat d’aturar els projectes urbanístics que amenacen gairebé 2.000 hectàrees de la comarca Jaume Grau, un dels impulsors de la plataforma SOS Baix Llobregat-L’Hospitalet. Aquesta entitat lluita per evitar que els camps agrícoles, els boscos i els espais naturals que la comarca encara té quedin soterrats sota el ciment de diversos projectes urbanístics.

I per aconseguir-ho, tenen una proposta que han portat fins a la taula del secretari d’Agenda Urbana del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat: aplicar una moratòria de dos anys que prohibeixi l’inici de noves obres i aprofitar aquests dos anys per analitzar els diferents projectes urbanístics i desqualificar terrenys perquè no s’hi pugui construir. Tenen exemples on emmirallar-se, ja que aquest mateix procediment s’ha fet als Pirineus o a la Costa Brava, on s’han tirat enrere molts projectes que amenaçaven el litoral i els espais naturals.

Des de la plataforma, que dissabte 24 va celebrar unes jornades telemàtiques per commemorar que fa mig any que es va posar en marxa i per marcar quin camí ha de seguir la feina que fan, consideren que ja comencen a recollir els primers fruits de la seva tasca.

Un exemple són les reunions que estan mantenint amb els diferents partits polítics per explicar-los les seves propostes per canviar el model urbanístic i mediambiental. De fet, com comenta Grau, s’estan trobant partits que els venen a buscar per conèixer el seu punt de vista i saber quines idees aporten.

ALS TRIBUNALS
Més enllà del diàleg amb els partits i les administracions perquè aprovin una moratòria que frenaria durant dos anys els diferents projectes urbanístics que hi ha previstos a la comarca, SOS Baix Llobregat-L’Hospitalet no descarta buscar altres vies per evitar que alguns d’aquests projectes es facin realitat. I una opció és la via judicial.

Aquest és el camí que ha pres la plataforma Salvem Can Sellarès, l’entitat contrària al projecte que vol construir diversos blocs de pisos al voltant d’aquesta masia històrica que hi ha entre Viladecans i Gavà.

La plataforma ha iniciat una campanya per recollir diners i poder portar als tribunals aquest projecte, ja que consideren que incompleix el contracte de compravenda que els consistoris van firmar amb Roca fa tres dècades. Segons els defensors de la masia, l’acord entre la companyia i els ajuntaments era que els terrenys sempre serien una zona esportiva i d’esbarjo. A més, també consideren que el projecte urbanístic està desfasat i que incompleix qüestions tècniques, com ara que supera el màxim de superfície que es podria construir en aquests terrenys.

MOBILITZACIÓ CONSTANT
Les protestes i les manifestacions són un altre dels punts forts de la plataforma SOS Baix Llobregat-L’Hospitalet, que té més capacitat de convocatòria i pot congregar més ciutadans contraris als diferents projectes urbanístics que actualment hi ha als diferents municipis del Delta.

Un dels més importants és el Pla de Ponent, que preveu construir 5.000 nous habitatges entre Gavà i Castelldefels, eliminant l’últim connector natural que queda entre el parc natural del Garraf i el Delta del Llobregat. Gairebé un miler de persones van participar en la manifestació que dissabte 3 d’octubre va recórrer els carrers de Gavà per mostrar la seva oposició a un projecte que defineixen d’“aberració” que no atén “les necessitats socials”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram