Una imatge d’arxiu de les gavanenques fent pinya. Foto: HG

El sènior femení de l’Handbol Gavà va patir un episodi d’intolerància a Alacant el passat dissabte 19. Algunes jugadores van veure com, després del descans del partit que jugaven, els àrbitres les obligaven a treure’s el llaç groc que duien, després que ho demanés l’Agustinos alacantí. El Gavà va guanyar el partit (22-24), en la que va ser la primera victòria de l’equip lluny del Jacme March i el segon triomf de la temporada 2019-20.

El partit, a més, coincidia amb el cap de setmana de commemoració de la lluita contra el càncer de mama, de manera que els dos equips havien saltat a la pista amb un llaç rosa (el símbol que visibilitza la lluita contra aquesta malaltia), mentre que algunes jugadores del Gavà també lluïen el llaç groc com a mostra de suport als presos polítics.

Una de les jugadores, Laia Andrade, va lamentar l’acció de l’Agustinos publicant a Twitter el vídeo del moment en el qual les jugadores deixen els llaços a la banqueta. De fons se sent que part de l’afició local aplaudeix la decisió dels àrbitres.

Andrade explica dies després a Línia Mar que la decisió de dur el llaç, tant d’ella com de les companyes que ho van fer, és “individual i no vol dir que siguem independentistes, sinó que defensem els drets i les llibertats”. La número 17 del conjunt gavanenc va més enllà i diu que al vestidor hi ha “independentistes, jugadores sense posicionament polític i companyes partidàries de la unitat d’Espanya”.

Andrade també qualifica de “lamentable” i “fora de lloc” el text que el club va publicar diumenge 20 (en el qual es lamenta que “el gest de les nostres jugadores hagi estat interpretat com un posicionament polític i no com una manifestació de pacífica convivència”) i diu que des de l’entitat li han assegurat que volen publicar-ne un de nou.

El darrer episodi és de dilluns 21, quan jugadores i directiva van mantenir una reunió en la qual, segons explica Andrade, els van demanar que no seguissin portant llaços grocs en els partits que han de venir. “No va ser una prohibició, però van dir que seria millor no fer-ho”, detalla la jugadora, que es manté ferma en les seves conviccions. “Seguiré portant tots els accessoris que pugui de color groc. Això no m’ho poden prohibir”, afegeix.

Andrade explica que, tot i que la directiva es va disculpar pel primer comunicat, durant la reunió les jugadores es van trobar “desprotegides” per part del club. “Diuen que són una entitat plural, que no volen que ningú se senti desplaçat, i donen les gràcies a l’Agustinos per l’esportivitat quan ens vam passar el partit sentint de tot per part de la seva afició, no es pot entendre”, conclou.

Línia Mar també ha volgut conèixer la versió del club sobre aquesta reunió amb la plantilla del sènior femení. Aquesta publicació ha intentat posar-se en contacte amb el president del club, Josep Serra, però no ha estat possible parlar amb ell.