Fotografia: Lola Surribas

L’alcaldessa Maria Miranda ens rep al seu despatx de l’Ajuntament, des d’on ha dirigit Castelldefels els dos últims anys després d’agafar el relleu a Candela López, de Movem. Fa quatre anys, els socialistes van caure fins als quatre regidors. Ara, empesos pels bons resultats del 28-A, es veuen amb forces de recuperar terreny.

S’acaba un mandat complicat. Creu que ha funcionat bé el sistema de repartir-se l’alcaldia durant dos anys amb Candela López, de Movem?
El que vol qualsevol polític és tenir una majoria prou àmplia per poder aplicar el seu programa electoral i governar amb majoria. El que tenim és la realitat de Castelldefels, un consistori molt fragmentat des de fa anys, i no hi havia cap altra alternativa. Movem i PSC vam empatar en regidors i aquesta era la condició per poder formar govern i tenir estabilitat durant els quatre anys. Ara bé, la meva preferència? Govern els quatre anys i amb una majoria prou àmplia per aplicar el meu programa.

Com s’ho han fet, tant López com vostè, per dirigir un govern format per cinc partits diferents?
Des del respecte i el diàleg des del primer dia. Hem hagut de parlar moltíssim amb tots els partits implicats. Consensuar molt per, en un primer moment, aprovar el Pla d’Actuació Municipal que marcava els quatre anys i, a partir d’aquí, pactar qualsevol de les actuacions o de les tensions que hem tingut durant el mandat.

Si després del maig fos necessari, tornaria a pactar amb les mateixes formacions per mantenir el PP a l’oposició?
Nosaltres sortim a guanyar. El 28-A, després de 10 anys, el PSC va ser la força més votada aquí i la nostra aspiració és, de cara al 26 de maig, tornar a repetir aquests resultats i tenir prou regidors per liderar l’alcaldia els quatre anys vinents.

Quines condicions està disposada a acceptar si ha de tornar a pactar amb els independentistes?
Ara mateix no estem pensant en condicions, estem pensant a guanyar unes eleccions. El que sí que puc dir és que l’1-O, quan el PSC era a l’alcaldia, no vam cedir els locals electorals. Més que parlar de condicions, parlaria de fets consumats.

Fa dos anys, Manuel Reyes li va oferir l’alcaldia a canvi de trencar el pacte amb els independentistes.
Això és fals. Em consta que ho ha comentat en alguna ocasió, ho vaig sentir a la ràdio, però això és totalment fals. Fa quatre anys, el senyor Reyes a mi no em va oferir l’alcaldia a canvi de res. Jo em vaig veure amb ell igual que es va veure amb la resta, en una reunió de tràmit, però no va fer cap mena de proposta en aquest sentit. Ho va dir als mitjans, però no hi ha hagut, en cap moment, cap proposta formal. Entenc que una proposta seriosa no s’hauria de fer a qualsevol mitjà de comunicació. Per arribar a una negociació calen dues persones dialogant i arribant a consensos, que és el que hem tingut durant aquests quatre anys. I amb el senyor Reyes això no ha passat mai.

I si el 26-M li tornés a fer l’oferta?
Ara mateix penso a treure el millor resultat de tots i poder liderar els pactes o les negociacions que calgui fer en aquell moment. No estic pensant que hi hagi un altre partit que posi les condicions.

“És fals que Reyes m’oferís l’alcaldia a canvi de trencar amb els independentistes”

I si el fet que vostè pactés amb el PP fos l’única manera d’evitar que el govern local depengués de Vox?
Crec que aquesta pregunta li hauria de fer al senyor Reyes i no pas a nosaltres. No estic pensant a haver de fer alcalde Reyes perquè tinc la intenció de ser la força més votada i ser la propera alcaldessa de Castelldefels. Aquest escenari, ara mateix, no me’l plantejo en cap moment.

Creu que la baralla entre els MENA i un grup de joves del municipi pot impulsar Vox el 26 de maig?
No sé quines podien ser les condicions que han fet que tinguéssim el resultat que vam tenir el 28-A. El que sí que està clar és que, a Castelldefels, Vox té uns seguidors i va tenir prop de 1.800 votants en les darreres eleccions generals, sent el municipi de tot el Baix Llobregat on va tenir un percentatge de vot més important. Les causes que passés això les desconec totalment, però la veritat és que sí, que va tenir molts votants a Castelldefels.

Segueix defensant que l’episodi amb els MENA no està relacionat amb qüestions racistes?
Jo vaig dir que considerava, i ho continuo considerant, que havíem de ser molt prudents a l’hora de qualificar l’incident, perquè això s’està investigant i han de ser els Mossos d’Esquadra i un jutge qui acabi aclarint quin tipus de delicte hi va haver. A mi, el que em van comentar Mossos, Policia Local i gent que era allà és que semblava més una baralla entre dos col·lectius que no pas un incident racista. Però han de ser els Mossos d’Esquadra els que acabin definint quin tipus d’incident va ser, i a hores d’ara encara no ho han fet.

A principis de mes, un alumne de la British School va denunciar que l’havien intentat segrestar a prop de l’escola. La ciutat és segura?
[Somriu]. La ciutat és molt segura, com ho ha estat sempre. És veritat que, el primer trimestre del 2019, hi va haver un petit repunt dels fets delictius que va coincidir amb el que hi va haver a tot Catalunya i amb un incident més de vandalisme que no pas d’inseguretat. Dit això, sobre el cas concret pel qual vostè em pregunta, ens consta que també va passar a Sitges i, en totes dues ocasions, va ser a prop d’aquesta escola. És un incident que estan investigant els Mossos d’Esquadra, però que és un cas totalment aïllat.

Li dic perquè segons les dades del Ministeri de l’Interior, els delictes van pujar un 21,7% a la ciutat durant el 2018. S’ha fet alguna cosa malament?
No, la pujada és pel tema de vandalisme que li comentava abans. El que ha fet pujar aquesta estadística són diferents joves del municipi que, durant un temps, es van dedicar a robar a l’interior dels cotxes. Era un tema que estava totalment identificat. Es tractava d’un problema de ludopatia, però com que cometien robatoris menors, es van detenir diverses ocasions, es van portar al jutge, però els deixava lliures. Estava molt controlat i, per això, l’últim cop que els van detenir van acabar a la presó. Des de llavors, els índexs han tornat a la normalitat.

Fa poc el president de Fira de Barcelona va proposar construir una quarta pista sobre el mar per ampliar l’Aeroport del Prat. Hi està a favor?
Estem a favor de minimitzar l’impacte acústic que suposa l’Aeroport. De fet, tècnicament, aquest projecte no és gaire viable. Nosaltres demanem mesures per reduir les molèsties que els veïns i veïnes patim per estar tan a prop de l’Aeroport.

Considera que el seu govern ha gestionat bé el projecte d’urbanització de la zona del Castell?
Ens vam trobar uns permisos que estaven donats i, en aquest sentit, vam fer el que podíem fer, perquè no hi havia cap possibilitat de modificació ni d’aturar-lo.

Era impossible fer una moratòria per aturar aquesta construcció i estudiar les possibilitats de protegir l’espai, com s’ha fet amb l’Olla del Rei?
Estaven tots els permisos donats des del 2010 i l’única possibilitat que hi havia era indemnitzar l’empresa promotora dels pisos amb uns 30 milions d’euros, i es va valorar que això no era viable.

Quina serà la primera decisió que prendrà si el maig aconsegueix revalidar l’alcaldia?
Tornar a fer el Pla d’Actuació per al nou mandat i aplicar el meu programa electoral.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram