UPC Castelldefels Mart

Adolescents del Baix estudien a la UPC si es podria instal·lar una colònia humana al planeta vermell. Foto: Institut de Sales

Més d’un que hagi passejat les darreres setmanes pel campus de la Universitat Politècnica (UPC) a Castelldefels haurà vist joves llençant ous des d’un tercer pis o fent barreges de líquids de sospitosa procedència en ampolles de plàstic. No es tracta pas de novatades o de tallers de guerrilla urbana, sinó de ciència nua i crua. En concret, experiments adreçats a resoldre la pregunta de si és possible establir una colònia humana al planeta Mart. Aquesta és la premissa del programa Mart XXI que impulsa la citada universitat i que ha plantejat un repte científic a 164 alumnes de set localitats del Delta i de la resta de la comarca. “En fem una valoració molt positiva, ho tenim ja molt rodat”, declara a Línia Mar el director acadèmic del Mart XXI i astrofísic Jordi Gutiérrez.

L’edició d’enguany del projecte va desenvolupar-se entre el 23 de gener i el 5 de febrer al campus universitari que la UPC té a Castelldefels. I, tot i que només va constar de cinc matins de classes, els estudiants van poder fer els seus primers passos en l’àmbit de l’exploració espacial. “És un tema que els interessa, és molt fàcil de vendre”, recorda, en aquest sentit, Gutiérrez. I és que, més enllà de l’atractiu inherent de l’univers, aquesta iniciativa busca despertar una vocació científica en alumnes que, per diverses raons, no saben que la tenen. “Molts d’aquests joves surten amb una visió d’ells mateixos més positiva, a més d’aprendre ciència”, destaca l’astrofísic.

Per tant, el pas més rellevant d’aquest projecte no és tant de l’estil Neil Armstrong trepitjant la Lluna per primera vegada, sinó més aviat la tria dels ‘astronautes’ que acompanyaran Gutiérrez en l’aventura marciana. Els encarregats d’escollir quins estudiants participaran en el Mart XXI correspon als professors de cada centre. “Són joves de tercer i quart d’ESO que tenen potencial, però amb notes justetes”, detalla Gutiérrez, que el primer dia els esperona perquè traspassin els seus límits. “El vostre pitjor enemic sou vosaltres mateixos”, comenta que els diu el primer matí del Mart XXI. “Si penseu que no ho podeu fer, no ho fareu”, els anima, tot seguit.

UPC Castelldefels Mart

El Mart XXI es va fer del 23 de gener al 5 de febrer. Foto: Ajuntament de Castelldefels

Anar al gra

Un cop clara aquesta idea, arrenca el taller pròpiament dit. Hi ha una part teòrica, però molt curta, remarca Gutiérrez, que està molt més interessat que els alumnes toquin, remenin i experimentin. Com hem dit a l’inici d’aquest article, una de les activitats predilectes dels estudiants o, almenys, la més cridanera, és el llançament d’ous des d’un tercer pis, activitat que, malgrat el que pugui semblar, està molt estesa al món de la ciència, on es coneix com a Egg Toss. I val a dir que, en aquesta ocasió, cap va trencar-se en impactar contra el terra. A través d’aquest exercici, es calculen els paràmetres necessaris per garantir que l’ou arribi a terra sa i estalvi, com hauria de passar amb una futurible nau espacial tripulada que aterrés al planeta vermell. En aquesta ocasió, els estudiants van instal·lar paracaigudes i uns airbags als ous que, d’acord amb els resultats, van resultar exitosos.

Més enllà de l’anècdota, Gutiérrez destaca que l’exploració espacial “incorpora disciplines de tota classe”. De fet, els alumnes també han d’estudiar com cultivar aliments al sòl marcià, com obtenir i gestionar l’aigua o fins i tot com comunicar-se amb la Terra. En aquest sentit, l’astrofísic destaca que els joves es van interessar pels sistemes de comunicació làser, tot i que destaca que cadascun dels grups en els quals es divideix el projecte “estava encantat amb el que van fer”.

UPC Castelldefels Mart

El programa Mart XXI busca despertar vocacions científiques i fer créixer la confiança dels joves. Foto: UPC

La gran pregunta

Ara bé, un cop arribat al final -la cloenda es va celebrar el 5 de febrer a la sala d’actes de la UPC, amb la presència de José Manuel Yúfera, el rector del campus; Ramon Amador, regidor d’Educació de Castelldefels, i el mateix Gutiérrez-, cal fer-se la pregunta clau: és o no possible establir una colònia humana a Mart? Els alumnes del programa van quedar dividits, entre els que pensen que sí i els que tenen dubtes. I què en pensa Gutiérrez? “Hi ha algun problema tècnic a resoldre, però la qüestió és que són molts diners, com el cost d’una guerra relativament gran”, quantifica l’astrofísic.
De moment, en un context de màxim interès per l’exploració espacial i per la possible troballa de vida extraterrestre -i amb Elon Musk punxant perquè els EUA de Trump apostin fermament per arribar al planeta vermell-, el Mart XXI continua impulsant vocacions científiques i rescatant els futurs científics que poden fer possible aquesta fita.

El campus de la UPC acull un centre d’innovació de drons a Castelldefels
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram