Geoportal

El Geoportal és una eina fàcil d’utilitzar. Foto: Arxiu Municipal

És una eina molt intuïtiva que convida a trastejar amb ella durant una llarga estona. Com era el meu carrer quan els pares hi van anar a viure? On vivia el tiet? Com era la zona verda on jugàvem a futbol o a fet i amagar durant hores? Són les preguntes que a hom se li presenten quan obre el Geoportal que l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet ha posat en marxa fa poc amb més de 5.500 fotografies fetes entre 1955 i 1997. Il·lustren prop de 4.000 ubicacions diferents d’arreu de la ciutat i són tota una finestra al passat d’un municipi que enguany celebra -no sense polèmica- el centenari de l’atorgament del títol de ciutat per part d’Alfons XIII.

L’Arxiu ha batejat el projecte com Street Viu. Bàsicament, és un mapa interactiu on hi ha col·locades les fotografies segons el lloc on es van fer. Un cop cliques a dins d’una ubicació, apareix un menú amb totes les fotos que hi ha emmagatzemades sobre aquell punt concret, categoritzades segons l’any. Estan enllaçades, a més, a l’entrada fotogràfica corresponent de l’Arxiu, que és qui ha assortit l’aplicació d’imatges.

Proposen un concurs als veïns

Tot i així, des de l’Ajuntament s’ha posat en marxa un concurs per ampliar l’arxiu fotogràfic i comparar l’abans i el després dels diversos racons que hi apareixen. Sota el títol ‘Fes una foto al teu carrer’, els veïns interessats a participar-hi només han de triar una ubicació concreta del mapa i, agafant el mateix enquadrament que la imatge antiga, tirar una foto nova, actual, que poden enviar al correu [email protected], indicant-hi quina és la imatge del Geoportal que s’ha fet servir com a referència. Les millors fotografies seran incorporades a exposicions itinerants que se celebraran aviat pels diferents districtes de la ciutat.

A més, els participants formaran part d’un sorteig de 20 invitacions dobles per anar a visitar el Far del Llobregat, també conegut com ‘la farola’ i que havia format part del terme municipal de l’Hospitalet, abans que Barcelona l’escapcés per fer el seu port franc, ara fa un segle.

Amb tot, aquesta eina interactiva promet converses animades entre familiars a l’hora de reconèixer els racons on hem crescut, hem jugat, hem rigut i hem gaudit d’una ciutat que mira al futur.

Quan la metròpoli no era la metròpoli
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram