Els portaveus de la plataforma durant la presentació. Foto: Pau Massip Martori

Al Baix Llobregat i l’Hospitalet hi ha més de 1.800 hectàrees de boscos i camps que poden ser urbanitzats per fer-hi pisos, cases i polígons industrials. Així ho diuen les dades recollides per les diferents entitats i plataformes que defensen el territori. Fins ara, cadascuna d’aquestes feia actes i manifestacions als seus municipis i protestava als seus ajuntaments de manera individual.

Però veient les bones experiències d’altres zones, com per exemple el cas de SOS Costa Brava, que ha aconseguit que la Generalitat freni la construcció de més de 15.000 nous habitatges a diferents municipis de la costa gironina, s’han decidit a unir esforços i crear una sola plataforma. Així és com ha nascut SOS Baix Llobregat-L’Hospitalet.

FRENAR NOVES CONSTRUCCIONS
En el manifest que han firmat la trentena de col·lectius i entitats que han impulsat aquesta nova plataforma, els diferents moviments socials reclamen una moratòria de dos anys per aturar qualsevol obra o projecte urbanístic en terrenys que, actualment, siguin d’ús agrícola o forestal.

A més, reclamen un procés participatiu ampli on tots els ciutadans i ciutadanes de la comarca puguin decidir quin model urbanístic i territorial volen per al Baix Llobregat i l’Hospitalet. Durant la presentació de la plataforma, que es va fer dijous 12 a la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló, una de les zones afectades per aquests projectes urbanístics, els portaveus de l’entitat van considerar que el procés participatiu que ha fet els últims mesos l’AMB és “insuficient” i que no ha tingut en compte les entitats ecologistes i de defensa del territori, amb qui “no han volgut parlar”.

REPENSAR UN MODEL CADUC
Des de SOS Baix Llobregat-L’Hospitalet creuen que cal reconsiderar el Pla Director Urbanístic (PDU) metropolità per “definir un nou model urbanístic” que deixi de veure l’habitatge com un negoci i passi a ser “un dret social”.

En aquest sentit, consideren que no té cap lògica que hi hagi la previsió de construir, com a mínim, 70.000 nous habitatges a la comarca quan, segons les últimes dades publicades per la Generalitat, hi ha 31.000 pisos buits. Per això demanen que, abans de construir nous barris, des de les institucions s’aposti per crear un parc públic d’habitatge que renovi els immobles i els barris degradats i que els primers passin a ser de lloguer social.

A més, des de l’entitat remarquen que tots aquests projectes es basen en el Pla General Metropolità aprovat el 1976 per les autoritats franquistes, en una lògica “molt diferent” on no es tenia en compte l’impacte al territori i només es buscava el “creixement a qualsevol preu” i que ara té una “greu afectació sobre el territori”.

BUSCAR SUPORTS
A banda del manifest, la nova plataforma ja ha presentat diverses al·legacions als diferents plans urbanístics locals que rebutgen i al PDU de l’AMB amb l’esperança que les institucions facin alguns replantejaments. A més, quan acabin les ordres de confinament imposades per la crisi del coronavirus, organitzarà diversos actes i activitats per tal de donar-se a conèixer i aconseguir que més entitats i persones se sumin al moviment.

L’entitat també vol mantenir reunions i trobades amb ajuntaments, la Diputació de Barcelona i el Govern de la Generalitat per tal d’arribar a acords que redueixin els plans que pretenen urbanitzar més de 1.800 hectàrees d’una zona que ja té “el 60% del seu territori sota el ciment”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram