L’Amadeus, de quatre mesos, a la barraca on viu amb els seus pares. Foto: P.M.

Fang, escombraries i rates. Aquest és el paisatge que es troba l’Amadeus cada dia quan es desperta des que va néixer. És un nadó de quatre mesos que viu amb els seus pares, la Maria i el Marius, en una barraca ubicada en un descampat de l’avinguda Pau Casals, al centre de la ciutat. L’espai també serveix d’aparcament per als treballadors de les fàbriques i les oficines de la zona, però és una solució temporal, ja que quan s’acabi la construcció del bloc de pisos a l’altra banda del carrer començaran a fer els fonaments per aixecar-ne un altre al lloc on ells tenen la seva barraca.

És el remolc d’un camió on han encabit un llit, la roba que tenen i uns fogons que funcionen amb gas butà amb els que cuinen i escalfen l’estança. L’espai és fosc i sense respiració, però els aïlla del fred i la pluja que està fent aquest hivern. Tot i la situació que estan patint, la Maria assegura que l’Amadeus està tranquil, que encara no és conscient de la situació que pateix i és un nadó feliç.

AL LÍMIT DE LA TRAGÈDIA
Una felicitat que gairebé acaba en tragèdia el 8 de gener a la nit. Tenien una espelma encesa sobre un moble a dins de la barraca per fer una mica de llum durant la nit. Però l’espelma es va tombar i va començar a cremar la fusta, omplint el petit espai de fum negre. En Marius explica que es va despertar de cop i va treure el moble a fora, on el va apagar com va poder amb la mica d’aigua que tenen.

A la paret del remolc encara es pot veure la marca del petit incendi, mentre que el moble ha quedat arraconat al costat de la barraca, envoltat de deixalles i escombraries que fa anys que s’acumulen en aquest solar.

“RACISME INSTITUCIONAL”
La Maria explica a Línia L’H que han rebut la visita d’una assistent social de l’Ajuntament, que als serveis municipals els consta la situació en què viuen, però que no els ofereixen cap solució. Diu que els han ofert anar a un alberg de manera temporal, però que només hi podrien anar ella i el nadó. Des de l’Ajuntament expliquen que en un principi els van oferir aquesta opció, però que amb l’onada de fred de les últimes setmanes els han ofert una habitació a l’alberg Els Alps per als tres i que la família l’ha rebutjat, com també han fet amb el servei de dutxa. Fonts del consistori també diuen que reben ajuda per al nadó, la Creu Roja els dona llet i bolquers, i també un àpat diari que es reparteix des de l’esclat de la pandèmia. Però afegeixen que no poden accedir a altres recursos com un habitatge social perquè no tenen la documentació en regla.

De fet, l’Ajuntament no els ha empadronat perquè assegura que no ho pot fer si viuen en una barraca. En canvi, sí que podrien accedir-hi si estiguessin ocupant un pis. Per això, l’Amadeus, tot i haver nascut aquí, no té cap mena de documentació després de quatre mesos. En aquest sentit, la Maria diu que se senten “discriminats” i que han patit “molt racisme per part de l’administració”. I sentencia: “No vull que cap família passi el que està passant el meu fill”.