L’e-can premia als gossos que orinin a sobre. Foto: Ajuntament

Un sistema innovador pot evitar que la imatge de voreres, fanals i parets d’edificis plens d’orina de gossos es repeteixi. L’Ajuntament ha instal·lat al costat de l’àrea d’esbarjo de gossos de la plaça de Puig i Gairalt, com a prova pilot, un espai per a les miccions de les mascotes que premia les que en fan un bon ús. Aquest urinari en forma de tòtem, que s’anomena e-can, té l’objectiu d’ensinistrar els gossos, i és autònom, autorentable, desinfectant i ecològic. L’aparell té un dispensador automàtic de llaminadures per a les mascotes que s’activa quan l’animal orina al lloc correcte, amb l’objectiu de crear-li l’hàbit de fer la micció en aquest espai.

L’e-can incorpora un sistema informàtic que gestiona el funcionament de l’equip, la neteja i la càrrega de bateries i enregistra l’ús que se’n fa. Funciona amb una placa fotovoltaica que activa el sistema dispensador de galetes i permet netejar la base automàticament. A més, a l’interior utilitza material biodegradable per recollir els orins que, un cop acumulat, pot convertir-se en pellets, combustible per als sistemes de calefacció de biomassa.

Els promotors d’aquest model innovador assenyalen que, amb l’e-can, els gossos s’acostumen a orinar en aquest espai i s’evita que ho facin en llocs com les façanes dels edificis o el mobiliari urbà, de tal manera que ajuda a mantenir neta la ciutat i fomenta les actituds cíviques per part dels propietaris de les mascotes.

El consistori farà seguiment del funcionament de l’aparell i, si els resultats són positius, l’estendrà a altres punts.