Familiars i amics es van concentrar davant l’Audiència de Barcelona per donar suport als pares de Pedro Álvarez. Foto: Pol Solà / ACN

S’acaben les opcions per resoldre i saber la veritat d’un dels casos més foscos de la crònica negra del país. Divendres 18 de setembre, la família de Pedro Álvarez i el seu advocat, Benet Salellas, van presentar un recurs a l’Audiència de Barcelona perquè es reobri la investigació sobre l’assassinat del noi el desembre del 1992 al barri de les Planes.

Salellas ha presentat aquest recurs després que el jutjat d’instrucció número 4 de l’Hospitalet no acceptés la petició de fer noves diligències a algunes de les proves del cas. L’advocat demana que s’apliquin les tècniques actuals d’investigació criminalística i forense a diferents proves com la bala, l’arma o el vehicle del principal sospitós, ja que aquestes podrien aportar nova informació per trobar el culpable.

A més, també demana que totes aquestes proves les facin els Mossos d’Esquadra, ja que el principal sospitós de cometre el crim, que fins i tot va estar uns dies a la presó pels fets, és un agent de la Policia Nacional.

EN CONTRA
Si el pas dels anys pot ser una oportunitat pels avenços tècnics, també s’ha convertit en el pitjor enemic a l’hora de poder reobrir el cas. La fiscalia considera que no es pot reprendre la investigació, ja que el cas hauria prescrit perquè el desembre farà 27 anys que es va cometre l’assassinat.

En canvi, per a la defensa de la família de Pedro Álvarez encara hi ha una última esperança perquè considera el fet que l’última diligència que va dur a terme la policia, en aquest cas la Guàrdia Civil, per trobar algun culpable es va fer el 28 de setembre del 2000, de manera que encara hi hauria temps per fer les proves. En aquest sentit, també volen que es tinguin en compte els mesos no hàbils que hi ha hagut durant el confinament pel coronavirus.

El desembre farà 27 anys que es va cometre el crim i la família no vol que quedi impune

A més, en la concentració que hi va haver el 18 de setembre davant de l’Audiència de Barcelona per part de familiars i amics de Pedro Álvarez que donaven suport als seus pares, l’advocat Benet Salellas va explicar que, normalment, quan un cas d’assassinat està a punt de prescriure, “el més lògic és que el jutge faci un últim intent posant tots els mitjans a l’abast per impedir la impunitat” dels fets.

Tal com recull l’ACN, Salellas va recordar un cas d’assassinat que hi va haver al Masnou l’any 2000. El 2015 es va reobrir la investigació perquè estava a punt de prescriure i una unitat dels Mossos especialitzada en casos no resolts va acabar trobant l’assassí, que va ser condemnat.

LLUITA CONSTANT
El lletrat considera que aquesta situació es podria aplicar en aquest cas, recordant que els pares de Pedro Álvarez l’han mantingut viu tot i haver hagut de “treballar contra la inèrcia de la fiscalia” i la investigació policial.

Juan José Álvarez, pare del jove de la Verneda que va morir després de rebre un tret al cap el desembre del 1992 al barri de les Planes, va aprofitar per recordar que porta “tota la vida lluitant al carrer” i que no tolerarà que l’assassinat del seu fill quedi impune.

També va lamentar que, des de l’inici, la fiscalia hagi semblat la més interessada a deixar d’investigar el cas sense haver-ne trobat el culpable. Sobre això, l’advocat Benet Salellas va deixar clar que els costa “deslligar l’actitud de la fiscalia del fet que el principal investigat fos policia nacional”.