La resistència dels bacteris als antibiòtics i les infeccions que s’agafen dins dels hospitals són dos dels problemes més importants als quals s’enfronta la medicina a escala mundial. El problema és especialment urgent a les Unitats de Cures Intensives, on set de cada deu pacients que hi estan ingressats més d’una setmana desenvolupen una infecció i han d’acabar rebent tractaments a base d’antibiòtics. Això, a banda de provocar complicacions per als pacients, també suposa un gran cost de milers de milions per als sistemes de salut públics dels diferents països.

Ara, investigadors de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han descobert un nou tractament per combatre les infeccions hospitalàries sense antibiòtics.

El tractament consisteix a eliminar els anticossos que fan servir d’escut els bacteris perquè així el cos no els pugui eliminar. D’aquesta manera, els anticossos que poden matar els bacteris poden actuar immediatament, a diferència de les vacunes, que tarden uns dies a generar la immunitat protectora del pacient.

Els investigadors ja han patentat aquest nou tractament, que pot tenir un gran impacte sanitari i econòmic. Ara, l’empresa RemAb Therapeutics, nascuda al mateix IDIBELL, està treballant per fer els primers assajos amb humans el 2020.

 

Estopa actua
a l’Hospital

Els germans David i Jose Muñoz van emocionar a pacients i treballadors de l’Hospital de Bellvitge amb una actuació, el passat 20 de desembre, des de la marquesina d’entrada del centre. L’actuació també va servir per posar en marxa la campanya #HospitalBellvitgeEsMou.