Els forns s’omplen amb grava perquè quedin protegits. Foto: Twitter (@SMasificacion)

Els moviments de terres al solar de l’antiga fàbrica de ceràmica Cosme Toda de l’Hospitalet no paren de revelar els secrets que amaga el subsol. Amb la represa de les obres després de l’aturada forçada pel confinament total decretat pel govern central, els arqueòlegs que hi treballen han trobat noves restes que testifiquen el pes de la indústria en aquest espai.

Durant les últimes setmanes, han sortit diferents forns i galeries subterrànies guardaven la matèria primera amb què es feien les rajoles hidràuliques que decoren gran part de les cases de l’Eixample de Barcelona. En aquests espais també s’assecaven les rajoles ja fetes, es guardava el material que alimentava els més de deu forns que tenia les fàbriques i, fins i tot, durant la Guerra Civil van fer les funcions de polvorí.

Després de les troballes i l’estudi per part dels arqueòlegs, l’empresa constructora que vol aixecar diferents blocs de pisos al solar està tapant els pous amb diferents materials que, en principi, n’han de preservar tots els elements per si algun dia es volen convertir en un espai que es pugui visitar.

Això és el que van explicar des de les institucions als membres de la plataforma Stop Massificació Cosme Toda, que s’oposa al projecte urbanístic que s’ha de construir en aquest espai. Des de l’entitat denuncien que la falta d’informació dels treballs que s’estan fent, les troballes que estan descobrint i estudiant els arqueòlegs i de quins elements es conservaran o quins estan en perill és total i que ni l’Ajuntament ni l’empresa constructora col·labora per protegir el patrimoni industrial d’aquest espai.

Des de la plataforma expliquen a Línia L’H que els pocs detalls que coneixen de l’obra és gràcies a les instàncies que han presentat al consistori, a qui acusen de no tenir cap mena de sensibilitat amb el patrimoni arquitectònic de la ciutat. A més, asseguren que diversos experts amb qui han contactat els han explicat que el projecte urbanístic té diversos errors. Per això, no descarten intentar portar-lo als tribunals per frenar-lo parcialment o del tot.