Un dels túnels descoberts a la Cosme Toda. Foto: Twitter (@SMasificacion)

La plataforma ‘Salvem Cosme Toda’ demana a l’Ajuntament la presència d’un arqueòleg a les obres que han arrencat, a principis de mes, als terrenys que havia ocupat la històrica fàbrica de ceràmica Cosme Toda, situada entre l’avinguda Josep Tarradellas i el carrer Enric Prat de la Riba.

Els veïns que estan seguint el desenvolupament de les obres van detectar que els primers treballs de perforació que van fer els operaris, el 5 de desembre, han deixat al descobert els túnels que hi havia sota l’antiga fàbrica i que connectaven la Cosme Toda amb les altres dues fàbriques de ceràmica que hi havia al recinte, Can Llopis i Can Batllori. A més, les tres fàbriques també compartien una mina d’argila d’on treien el material per fer les rajoles i els materials de construcció.

Davant d’aquesta troballa, els col·lectius veïnals i els que es dediquen a donar a conèixer el patrimoni de la ciutat han demanat a l’Ajuntament que un arqueòleg controli les obres per si hi ha algun element patrimonial de la ciutat que s’ha de conservar.

DEGRADACIÓ A XIPRERET
Al barri hi ha un altre espai d’alt valor arquitectònic que, segons ERC, “per la manca d’inversions i la deixadesa del govern municipal” s’està degradant. Es tracta del carrer Xipreret, un dels més antics de la ciutat. Per resoldre els “problemes d’inundabilitat, mobilitat i degradació”, ERC va presentar una moció en el Ple del 27 de novembre per demanar que es rehabiliti aquest “referent patrimonial” de la ciutat, una proposta que els socialistes van rebutjar.