Quirós Ballesté

L’alcalde Quirós (esquerra) al costat del president d’AEBALL, Santiago Ballesté. Foto: Línia L’H

En una trobada amb empresaris, l’alcalde de l’Hospitalet, David Quirós, ha reivindicat la inversió per fer realitat el futur intercanviador de Rodalies de la Torrassa, previst en el projecte d’obres de cobriment de les vies. “És vital”, ha expressat el batlle durant el Fòrum Empresarial que ha organitzat aquest matí l’Associació Empresarial de l’Hospitalet i el Baix Llobregat (AEBALL) a l’Hotel Porta Fira.

Aquesta infraestructura permetrà, de retruc, crear un nou “eix econòmic” que connecti el nord i el sud de la ciutat. És a dir, la Diagonal –on hi ha previst, entre altres, la instal·lació del nou edifici del Clínic– amb la Granvia i el Districte Econòmic. Aquest projecte, segons ha explicat l’alcalde, millorarà la connectivitat entre dues àrees que avui dia viuen d’esquena l’una de l’altra i, de retruc, “obrirà noves oportunitats d’ocupació i creixement econòmic al Samontà”, és a dir, als barris del nord, “una de les zones d’intervenció prioritària per al govern de la ciutat”, tal com ja va avisar durant el seu discurs d’investidura del juny.

“Menys urbanisme, més humanisme”

Ha estat el principal titular que ha deixat una trobada amb els empresaris en la qual Quirós els ha convidat a treballar conjuntament per la ciutat. Ho ha dit també conscient dels “dubtes” que van generar les paraules que va pronunciar el juny, allò de “menys urbanisme i més humanisme”, en ser nomenat alcalde. “Això ha generat dubtes en alguns sectors”, ha reconegut el batlle davant dels empresaris, que li han fet tot un seguit de peticions relacionades amb la seguretat i la mobilitat als polígons industrials i zones d’activitat econòmica. “Tenim moltes esperances, i tindrem paciència”, li ha promès el president d’AEBALL, Santiago Ballesté.

És per aquesta raó que Quirós ha volgut posar especial èmfasi en la vertebració d’un eix econòmic nord-sud que l’intercanviador ha de fer possible. “Permetrà la millora de la comunicació ferroviària de la metròpoli”, ha afegit Quirós, que ha argumentat que aquesta infraestructura també descarregarà de pressió l’estació de Sants. Quirós, de fet, ha preferit parlar de cobriment de les vies i no de soterrament, en fer-se ressò de les paraules del ministre de Transports, Óscar Puente, que s’inclina per evitar parlar de soterrar vies.

Quirós AEBALL

La conferència de l’alcalde ha aixecat força expectació. Foto: Línia L’H

I és que, arreu d’Espanya hi ha actualment una vintena d’obres d’aquest estil, com la de l’Hospitalet, les quals tenen uns pressupostos molt elevats. Les de la ciutat, de prop de 1.000 milions, en concret. “Som conscients que el cost del soterrament és elevadíssim i trauria recursos que es podrien fer servir per finançar escoles, hospitals i altres serveis públics?”, va reflexionar el ministre en un recent acte a Granada, on va apostar per solucions que integrin les vies a les ciutats.

La mobilitat és ara la clau

Per tot plegat, i a falta de saber què suposarà aquesta declaració d’intencions de Puente pel que fa al projecte de cobriment de les vies a la ciutat, Quirós ha preferit posar l’accent en la millora de la mobilitat amb l’intercanviador, i no pas tant en la cohesió dels barris i l’alliberament de terreny -i, per tant, en l’embelliment de la ciutat- que precisament era el principal discurs de l’anterior alcaldessa, Núria Marín, a l’hora de defensar la necessitat de soterrar les vies. Fins i tot, hi havia la intenció de celebrar un concurs internacional d’idees per decidir què fer amb el terreny que s’alliberarien dels raïls. Sigui com sigui, Ballesté ha expressat el “ferm suport” dels empresaris al projecte de cobriment de les vies. “És crucial per arreglar Rodalies”, ha argumentat l’empresari.

Amb tot, Quirós també ha tingut l’oportunitat de posar sobre la taula la seva visió de la ciutat i els projectes que té al cap per fer-la avançar. En aquest sentit, ha destacat el Bioclúster, que tindrà aviat forma jurídica per avançar en el seu desenvolupament i captació de talent i recursos. “Ha de ser una associació integrada pels set actors implicats”, ha assenyalat, entre els quals hi ha institucions com l’Ajuntament de l’Hospitalet o l’Hospital de Bellvitge.

Una oportunitat per al Samontà

Relacionat amb aquesta qüestió, Quirós ha definit el futur edifici que l’Hospital Clínic construirà en uns terrenys a cavall entre l’Hospitalet, Barcelona i Esplugues com una “oportunitat” per replantejar el Samontà. “Des del punt de vista urbà, però també humà”, ha dit el batlle, referint-se a temes com l’educació.

Per altra banda, l’alcalde també ha tingut paraules de lloança cap a Fira de Barcelona, els principals terrenys de la qual són a la ciutat, on està previst, a més, que aviat creixi 60.000 metres quadrats. Per aquesta raó, Quirós considera que l’Hospitalet és al “rovell de l’ou” d’un nus d’infraestructures i projectes, des de la Fira fins a l’aeroport, passant pel Bioclúster de salut, que cal aprofitar en benefici de la ciutat. Sobre això, l’alcalde considera que cal avançar cap a un nou Pacte de ciutat entre diferents agents i aposta per les col·laboracions público-privades, però també per les que ha qualificat de “público-público”, és a dir, entre administracions. “Avancem de la mà de tothom per continuar generant oportunitats”, ha resumit.

Per acabar, cal destacar la seva intenció de “reflexionar” i mirar de renovar sobre el Pacte local d’ocupació, que fa 20 anys que va néixer i que les circumstàncies actuals haurien deixat obsolet. Aquest anunci ha sorprès els empresaris que, en boca de Rosa Fiol, directora d’AEBALL, han preguntat a l’alcalde sobre les seves intencions al respecte. “Hem de generar noves dinàmiques, els tècnics ja baixaran després a terra el que decidim”, ha conclòs el batlle.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram