Graells intervé durant l’últim Ple. Foto: ERC
El cas de presumpta corrupció del Consell Esportiu ha tornat a primera línia dels titulars. Si bé fa uns dies es feien públiques les penes als exregidors Cristian Alcázar -extinent d’alcaldia i exlíder del PSC a l’Hospitalet- i Cristóbal Plaza, que van acceptar la seva culpabilitat, 9 mesos de presó -que no caldrà que compleixin- i el retorn dels 47.000 euros que el segon va cobrar en concepte d’indemnització irregular per acomiadament -Plaza va abandonar la direcció de l’ens per ser regidor-, així com 6.000 més a la Seguretat Social que va rebre com a subsidi d’atur, aquesta setmana s’ha conegut que un jutge obliga el Consell Esportiu a readmetre la principal testimoni del cas, M.H.
Segons avança El Periódico, el jutge obliga també l’entitat a indemnitzar la dona amb 60.000 euros per danys i perjudicis. I és que aquesta treballadora va ser acomiadada el 2023. Arran d’això, l’afectada va portar el seu cas als jutjats per reclamar la nul·litat de l’acomiadament i la seva readmissió amb les mateixes condicions en una feina on era des del 2009. En aquest sentit, segons el citat mitjà, el jutge hi veu una “clara connexió temporal” entre la seva citació com a testimoni en el presumpte cas de corrupció que afecta l’ens i el seu posterior acomiadament.
“Fets vergonyosos”
En aquest sentit, des d’ERC celebren la sentència. De fet, el seu portaveu, l’exregidor socialista Jaume Graells, va ser qui va rebre l’alerta de l’extreballadora amb les suposades irregularitats, cosa que va permetre destapar el cas. Per tot plegat, els republicans reclamen que es donin “totes les explicacions i s’assumeixin responsabilitats polítiques”. “Per part meva, estic disposat a donar totes les explicacions, allà on calgui, com ja vaig fer anant directament al jutjat per denunciar aquests fets vergonyosos, que continuen tacant la imatge de l’Ajuntament i de l’Hospitalet”, ha expressat Graells.
La qüestió del Consell Esportiu va ser un dels temes a sobre de la taula del Ple del febrer, celebrat dimarts. ERC va portar-hi una moció d’urgència per instar el govern municipal a donar explicacions per aquest cas i reclamar la represa de la comissió especial que es va constituir fa cinc anys i que, amb el nou mandat, es va dissoldre. La moció va ser tombada amb el vot contrari del PSC i l’abstenció parcial dels comuns. PP i Vox van defensar la necessitat d’arribar a conèixer la veritat del cas a través de la comissió, mentre que els comuns van reivindicar el seu paper com a acusació popular en la peça separada que jutjava la indemnització de Plaza, tot i que van considerar que la comissió no serviria per a “res”.
Retrets i acusacions
Durant el debat de la moció, tanmateix, va haver-hi una agra topada entre el primer tinent d’alcaldia, Jesús Husillos, i el mateix Graells. Husillos, que va criticar els republicans per voler convertir la comissió en un “circ”, va recordar que Graells havia estat vicepresident del Consell Esportiu durant una dècada i que va tenir com a assessor Plaza, ara condemnat per la peça separada relativa a la indemnització irregular per acomiadament. El líder republicà va voler respondre, però l’alcalde no li va donar el torn de paraula i, quan va poder parlar, va anunciar que no descarta portar a la justícia el que havia passat al plenari.
En una nota posterior, la formació ha confirmat que emprèn mesures legals contra el govern del PSC davant del que titllen “d’atacs i difamacions”. Graells ha anunciat que portarà això a l’Oficina Antifrau.
“Primera victòria”: l’oposició valora l’acceptació de la culpabilitat d’Alcázar i Plaza en el cas Consell Esportiu