Núria Marín, celebrant la seva victòria amb militants del PSC la nit electoral. Foto: Laura Cortés / ACN

Núria Marín ja té la seva primera majoria absoluta. Aquest 26 de maig, els socialistes van sumar 43.696 vots (43,35%). Això significa que els socialistes han guanyat més de 12.750 suports en comparació amb el 2015 i que sumen tres nous regidors als onze que fins ara tenien al Ple, cosa que els permetrà governar en solitari.

Tot i que Marín ja sap què és governar amb majoria, perquè quan el 2008 va heretar l’alcaldia de mans de Celestino Corbacho ho va fer amb 17 regidors, aquest 26-M va ser la primera vegada que ella aconsegueix guanyar-ne una sent la cap de llista del PSC.

OBERTS A DIALOGAR
En declaracions a l’ACN, Marín ha explicat que “no s’esperava” aconseguir la majoria absoluta perquè creia “que havien passat a la història”. També espera que serveixi per “escoltar tots els grups de forma relaxada i tranquil·la sense la necessitat d’un vot a un expedient o no”.

Per ampliar encara més aquesta majoria, Marín ha obert a L’Hospitalet En Comú Podem la porta del seu govern. Però en declaracions a Línia L’H, Ana González, cap de llista dels comuns, diu que “amb majoria absoluta, és difícil que acceptin un altre model de ciutat que no sigui el seu”, allunyant les possibilitats d’un acord.

Els comuns, que finalment es van presentar sense ICV per desavinences a l’hora de fer la llista, van sumar 11.280 vots (11,19%), un increment de 1.764 vots en comparació amb el 2015 que no els van valdre per ampliar la seva representació al Ple, ja que es queden amb tres regidors, els mateixos que tenien fins ara. A més, els comuns cauen de la tercera a la quarta posició.

ESQUERRA ES DISPARA
L’altre gran triomfador de les eleccions municipals del 26-M és Esquerra Republicana. La llista liderada per Antoni Garcia va aconseguir 16.342 vots (16,21%), sumant-ne gairebé 8.000 més que ara fa quatre anys, i aconseguint cinc regidors, la màxima representació al Ple des del 1979.

Garcia valora molt positivament que els republicans s’hagin convertit en la força central de l’independentisme a la ciutat, passant de cinquena a segona força. En aquest sentit, Garcia explica a Línia L’H que, com a cap de l’oposició, ERC continuarà fent una oposició constructiva i en positiu, mantenint la mà estesa al PSC per arribar a acords de ciutat amplis que serveixin per millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes i afegeix que serà Marín qui haurà de triar si “arriba a acords amplis o si prefereix aplicar la política del rodet” gràcies a la majoria absoluta aconseguida pels socialistes.

LA DRETA S’ENFONSA
Ciutadans confiava a disputar l’alcaldia al PSC en una ciutat on havia guanyat les eleccions al Parlament del 21-D amb 45.572 vots. Però el 26-M va quedar molt lluny d’aquells resultats i la llista liderada per Miguel García va rebre 11.899 vots (11,8%), 335 menys que el 2015. Manté els quatre regidors aconseguits llavors però passa de la segona a la tercera posició.

Qui cau encara més és el Partit Popular, que manté un regidor gràcies als 5.199 vots rebuts (5,16%) després de perdre més de 4.000 suports en quatre anys.

Ni Junts ni la CUP continuaran al Ple després de quedar per sota del 5% de vots que marca la llei per obtenir representació. D’aquesta manera, l’espai postconvergent es queda sense regidors a la segona ciutat de Catalunya, on CiU havia estat present des del 1979.

Els socialistes s’imposen a tots els barris de la ciutat

Un mapa tenyit de vermell. No hi ha millor manera d’explicar l’aclaparadora victòria aconseguida per Núria Marín en les eleccions municipals del 26-M, en què els socialistes van sumar 43.696 vots a tota la ciutat, un 43,35% del total.Ara, si el PSC va aconseguir imposar-se en algun lloc, això va passar als barris de Sanfeliu, Can Serra i Les Planes, on va aconseguir més de la meitat dels vots. On va aconseguir l’avantatge més ampli va ser a Sanfeliu, on va sumar el 51% de les paperetes dipositades a les urnes. En aquest barri, els socialistes van obtenir 1.427 vots.

A Les Planes va ser el segon barri on, per percentatge, la llista liderada per Núria Marín va obtenir el millor resultat amb el 50,64% dels vots i 2.341 paperetes. En aquest barri, Vox va aconseguir el seu segon millor resultat amb el 5,3% dels sufragis gràcies als 245 vots que va rebre. Per davant de Les Planes només se situa el Gornal, on el partit d’ultradreta es va disparar i va sumar el 6,09% dels suports gràcies a les 174 paperetes que hi va recollir.

Finalment, el tercer barri que va apostar majoritàriament pel PSC va ser Can Serra. Allà, els socialistes van obtenir 2.358 vots, que es tradueixen en el 50,32%.

Però aquest domini també es fa extens a la resta de la ciutat, on supera el 40% dels vots a tots els barris excepte al Centre i a Collblanc.

Justament en aquests barris, a més del Districte 3, que engloba Santa Eulàlia i la zona de Gran Via, és on Esquerra va aconseguir els seus millors resultats, situant-se en segona posició i superant el 20% dels vots, que li han permès aconseguir cinc regidors al Ple