Els pacients ingressats per la Covid-19 han passat a ser un 10% del total. Foto: Hospital de Bellvitge

Als quiròfans de l’Hospital de Bellvitge ja s’han fet tres trasplantaments de fetge durant els últims dies. Aquest és un exemple de la normalitat que, de mica en mica, torna als hospitals i centres de salut de la ciutat. Des de dilluns, les 33 sales d’operacions tornen a estar disponibles per fer-hi operacions. De moment, la prioritat és per a les intervencions oncològiques i aquelles cirurgies que no es poden posposar per més endavant.

Si a Bellvitge es pot tornar a operar, és perquè la Unitat de Cures Intensives torna a tenir llits disponibles. I això només s’explica perquè, actualment, hi ha 32 pacients crítics contagiats amb coronavirus que estan ingressats en aquesta unitat. De fet, aquesta setmana un 10% dels pacients ingressats a l’hospital hi estan per la Covid-19, quan uns dies enrere aquesta xifra era de més del 80% dels malalts.

Des de l’hospital expliquen que l’emergència que ha provocat aquesta pandèmia mundial encara no s’ha acabat. Però de mica en mica el centre torna a la normalitat. Ho demostra el fet que s’ha reactivat l’activitat de trasplantaments i donació d’òrgans i teixits. També s’han reprès les consultes externes i les proves diagnòstiques tot i que, de manera presencial, només se’n fan el 35%. Un percentatge que els especialistes esperen que pugi fins al 50% a partir del mes que ve.

La resta de visites es fan per telèfon. Aquesta és una de les mesures que ha impulsat l’hospital de Bellvitge per reduir les situacions de risc i els possibles contagis i evitar, d’aquesta manera, un rebrot. Per als que han d’anar al centre, l’hospital demana que hi vagin sense acompanyants. Els que no poden, només en poden portar un. Per evitar aglomeracions també envien un missatge al pacient amb el dia i l’hora de la visita i demanen que els pacients siguin puntuals i no arribin tard, però tampoc massa estona abans.

Finalment, el centre obliga a mantenir la distància de dos metres entre totes les persones que hi ha al centre, que també han d’anar amb mascareta. I reparteix gel hidroalcohòlic per desinfectar-se les mans a les entrades del centre. Mesures necessàries perquè aquest centre hospitalari de referència torni a funcionar a ple rendiment.