L’arrencada dels treballs per construir el nou edifici de l’Escola Ernest Lluch que el Departament d’Educació ha posat en marxa aquest estiu han fet aparèixer les restes d’un refugi antiaeri de la Guerra Civil. Els veïns i veïnes del barri de la Torrassa el van construir per poder-se refugiar dels bombardejos que l’aviació feixista que donava suport al bàndol franquista va llençar sobre la ciutat i que van afectar especialment els barris del nord.

L’existència d’aquest refugi havia quedat recollida en articles i estudis publicats per especialistes, com per exemple el treball de final de grau de l’arqueòloga Iris Teruel, que va documentar tots els refugis construïts o fets servir durant la Guerra Civil a la ciutat i dels quals en queda constància en documents o a través d’alguns testimonis que els van veure.

Per això, abans d’iniciar les obres, la secció municipal de Patrimoni va encarregar un estudi amb georadar per tal de detectar les restes relacionades amb el refugi. La galeria que s’ha trobat està a cinc metres de profunditat i fa 2 metres per 1,20 metres.

El refugi l’ha trobat l’empresa que està fent la fonamentació de la nova escola, que en detectar les restes va avisar la inspecció territorial de la Generalitat i la unitat de subsòl dels Mossos d’Esquadra, que van entrar a la galeria i en van analitzar l’estat en què es troba per determinar com pot continuar l’obra.