Les cobertes amb amiant són perjudicials per a la salut. Foto: Arxiu
Segons el mapa de l’amiant que va publicar la Generalitat fa uns mesos, a l’Hospitalet hi ha encara 661 cobertes de fibrociment, un material nociu per a la salut que el Govern vol retirar completament abans de l’any 2032. Més en concret, si s’amplia el mapa s’hi veu una taca fosca que ocupa bàsicament el polígon industrial de la Carretera del Mig, que separa Bellvitge de la resta de barris. En aquell espai n’hi ha 372 a naus d’empreses que ara han de fer números per veure quan costarà retirar-les, tal com marca la llei i el sentit comú.
Segons Neus Olea, directora general adjunta de la patronal AEBALL, el cost per retirar el fibrociment i col·locar una nova coberta surt a uns 80 euros el metre quadrat. Cada nau industrial té la seva mida, però si establim uns 50 metres quadrats de coberta de mitjana, la broma sortiria per uns 4.000 euros. I si multipliquem aquesta xifra per les 372 cobertes afectades a la Carretera del Mig, el cost total ascendeix a 1,5 milions.
Més de la meitat de les empreses del polígon en qüestió són familiars o pimes, i un pal com aquest afectaria la seva tresoreria, assenyala Olea. Sense anar més lluny, el president d’AEBALL, Santiago Ballesté, ha demanat a l’alcalde, David Quirós, que han de ser les administracions les que paguin la retirada de les plaques. “Amb ajudes, els números us sortiran”, els va respondre Quirós.
Propostes dels empresaris
D’ajudes ja n’hi ha hagut, en concret unes del Govern. Tanmateix, aquestes van beneficiar més les empreses agrícoles, segons explica Olea, que reclama que les futures subvencions es “canalitzin” a través de les associacions empresarials, per alleugerir dels farragosos tràmits a les empreses. Olea també proposa que la part no subvencionada per retirar les cobertes pugui sortir d’un préstec que les empreses puguin retornar a poc a poc, i que s’explori la possibilitat de buscar fórmules publicoprivades per fer front a la despesa.
Des del consistori informen que elaboraran un cens d’instal·lacions i edificis públics amb presència d’amiant que es presentarà a principis de l’any vinent. Ara bé, pel que fa als privats, com són les naus industrials de la Carretera del Mig, les citades fonts reconeixen que no hi ha cap pla concret, més enllà d’informar de la necessitat de retirar les cobertes.
Consulta si la teva teulada conté amiant