Alguns pacients han hagut d’esperar en llits instal·lats als passadissos de Bellvitge. Foto: Twitter (@CanviemLH_)

Anar a urgències i haver d’esperar hores per ser atès. Aquesta ha estat la tònica durant l’últim mes als centres mèdics locals, que han experimentat un augment de les visites a causa del repunt de la grip. De fet, el passat dia 4 el departament de Salut va anunciar que l’activitat gripal a Catalunya havia assolit la fase d’epidèmia, ja que s’havia situat en els 248 casos per cada 100.000 habitants.

Una situació que ha afectat les urgències de la ciutat, en especial les de Bellvitge, segons denuncien alguns col·lectius que parlen de “col·lapse”. “Hi ha hagut persones amb un llit assignat esperant als passadissos, és inadmissible”, es queixa a Línia l’H Ana González, portaveu de Canviem. La regidora posa el focus en les retallades de personal i de recursos i també en la mala planificació. Una postura similar a la de la Federació de Veïns. El seu vocal de sanitat, Miguel Mansergas, alerta de “falta de personal i organització”.

En aquest sentit, tant González com Mansergas adverteixen de la pressió sota la qual estan treballant els professionals mèdics. Tots dos remarquen que hi ha personal “amb estrès i ansietat”, atès que no poden atendre degudament els pacients. Els treballadors, per la seva banda, ho confirmen. Maribel Ramírez, de la secció de CGT de Bellvitge, explica que han treballat “al 180%” l’últim mes i que “la pressió ha estat molt alta”.

Des de l’Hospital de Bellvitge, tanmateix, rebutgen que la grip hagi col·lapsat les urgències del centre i asseguren que està donant una resposta “correcta”, segons declaracions de la direcció a Televisió de l’Hospitalet.

Les denúncies de saturació, tanmateix, no afecten només Bellvitge, sinó que també altres centres com el CUAP de Cobalt, el qual també “s’ha col·lapsat”, diu González, que considera necessària, per altra banda, la creació d’unes urgències pediàtriques “reals” les 24 hores.

Però segons expliquen més treballadors de la sanitat de la ciutat, la qüestió no es redueix a la saturació a urgències. Segons explica un auxiliar administratiu del CAP de Just Oliveras a Línia l’H, les llistes d’espera per aconseguir una visita amb un especialista s’allarguen durant mesos, fet que provoca, de retruc, que els pacients recorrin als hospitals, saturant-los al seu torn.

MÉS FRONTS OBERTS
Sigui com sigui, aquesta situació ha reobert el debat sobre la sanitat pública a la ciutat. Després de més de cinc anys manifestant-se al davant de l’Hospital de Bellvitge cada dimecres, ara la Federació de Veïns també ho farà a les portes de l’Hospital General per “recuperar-lo”, ja que consideren que ha quedat “obsolet”, sosté Mansergas. Això, diu, convertiria el centre en el de referència per als veïns del nord de LH, molts dels quals han de desplaçar-se a Sant Joan Despí, al Moisès Broggi.

“En els últims anys s’ha anat afeblint la sanitat pública, i ara ens ho estem trobant”, lamenta Mansergas. Aquesta publicació s’ha intentat posar en contacte de manera reiterada amb el departament de Salut per recollir el seu parer de tot plegat, sense èxit.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram