Els consellers Vergés i Buch i l’alcaldessa Marín durant la roda de premsa. Foto: Àlex Recolons/ACN

Evitar sortir de casa i limitar els contactes amb grups de més de 10 persones. Aquesta és la recomanació que el Govern de la Generalitat ha fet aquest dimarts a la tarda als veïns dels barris més afectats pel brot de coronavirus a l’Hospitalet: la Florida, la Torrassa i Collblanc. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que es tracta d’un consell i no d’una mesura més imperativa com en el cas de Lleida o el Segrià, però assegura que es tracta d'”una recomanació molt forta”.

Les mesures anunciades per Vergés i l’alcaldessa Núria Marín en una roda de premsa des del Saló de Plens de l’Ajuntament on també hi havia el conseller d’Interior, Miquel Buch, recomanen que només se surti de casa per anar a comprar productes de primera necessitat, anar a treballar, anar a horts d’autoconsum, fer tràmits amb les administracions, anar a entitats bancàries, fer mudances i fer exàmens. Aquesta mesura només s’aplica a Collblanc, la Torrassa i la Florida, els tres barris del nord de la ciutat on els casos s’han multiplicat l’última setmana fins a arribar als 300 contagis actius.

Vergés també ha explicat que bars i restaurants han de reduir a la meitat l’aforament interior i que han d’apostar pel menjar per emportar-se o el repartiment a domicili. Les terrasses poden continuar obertes, però amb grups de deu persones com a màxim i mantenint la distància de seguretat. La titular de Salut ha dit que “l’ideal seria que tothom fes el que és imprescindible” i que posposi les activitats socials “per d’aquí 15 dies” per aconseguir que el nombre de contagis baixi i no s’hagin d’acabar imposant mesures més restrictives que acabin limitant encara més els moviments dels ciutadans.

CENTRATS AL NORD DE LA CIUTAT
Durant la compareixença, la consellera Vergés ha explicat que el Procicat ha decidit aquestes mesures perquè no tots els barris de la ciutat tenen la mateixa afectació. De fet, ha detallat que hi ha barris de l’Hospitalet on gairebé ja no queden casos actius i per això s’ha optat per aquestes recomanacions que no afecten tota la ciutat. En aquest sentit, Vergés ha dit que “aquesta és la situació que tenim avui”, en referència als rebrots detectats al nord de la ciutat, i “per això prenem les decisions que prenem”.

De moment ha explicat que no es proposen “altres mesures més dures” perquè des de Salut creuen que “aquestes poden ajudar a millorar la situació actual”. Vergés també ha comentat que, a diferència de Lleida, “a l’Hospitalet no s’ha actuat tan restrictivament perquè l’increment de casos només afecta tres barris del nord de la ciutat”. Pel que fa als casos detectats, la consellera ha detallat que es concentren en la franja de 20 a 50 anys i, per això, ha recordat que el virus “afecta tothom” i que encara hi ha persones joves ingressades de la primera onada.

Per la seva banda, l’alcaldessa Marín ha explicat que s’ha decidit “fer una cirurgia” amb aquests tres barris, però ha recordat que “el que va bé per a l’Hospitalet, va bé per a tota l’àrea metropolitana”, ja que totes les ciutats formen un continu urbà connectat territorialment, amb els mitjans de transport públic i per relacions socials, laborals i d’oci. Finalment, Marín ha tornat a reclamar un reforç a l’atenció primària perquè els CAPs obrin amb el mateix horari d’abans de la pandèmia i incrementin la plantilla i perquè augmenti la presència de patrulles de Mossos d’Esquadra a la ciutat de manera permanent.