Gran part dels membres de la companyia La Calòrica en un dels seus últims espectacles. Foto: Pau Cortina / ACN

L’últim bolo que va fer La Calòrica va ser al Teatre Joventut. El dissabte 7 i el diumenge 8 de març hi van representar ‘Fairfly’, una de les obres que la companyia té en gira juntament amb ‘Els Ocells’. Però aquí es va parar tot. Tres dies després, l’11 de març, la Generalitat va anunciar el tancament de teatres i sales d’espectacles i això va truncar per complet els plans de La Calòrica, que es va veure obligada a ajornar la vintena de dates que ja tenia reservades per dur les dues obres que ara tenien en gira per pobles i ciutats de Catalunya, les Balears i València.

Aquesta companyia teatral, que ara fa un any que va instal·lar el seu local d’assaig a Santa Eulàlia, acabava la temporada al maig amb tots els caps de setmana ocupats i amb la previsió de mantenir el ritme a la tardor. Però com explica Xavi Francés, un dels actors de la companyia, el coronavirus ha trastocat els plans i, com que els bolos que havien de fer ara s’estan reprogramant per la tardor, això reduirà els ingressos.

També els preocupa que la fi del confinament sigui com l’inici però a la inversa, és a dir, que els teatres i les sales d’espectacles siguin els últims locals que puguin obrir, perquè això farà que ni actors i actrius ni la resta de treballadors del sector tinguin ingressos fins a la tardor.

PLOU SOBRE MULLAT
Francés diu que el teatral i cultural és “un sector molt dèbil i desprotegit” que rep aquesta estocada quan encara no s’havia ni recuperat de la crisi del 2008 i posa d’exemple el cas de La Calòrica, que va néixer el 2010, afirmant que “mai hem conegut una època de bondat econòmica com a companyia”.

De fet, quan es va anunciar el tancament dels teatres, molts van parlar de les repercussions que això tindria per al sector. Però a mesura que el confinament ha anat afectant més gent, el focus ha anat canviant i, com defensa Francés, ara ja “es parla molt poc de nosaltres”.

A més, les peculiaritats de la seva feina fan que, de moment, no es puguin acollir a cap de les ajudes impulsades pel govern de l’Estat, cosa que empitjora la seva situació econòmica.

OPTIMISME I UN PREMI
Tot i que admet que tindran “pèrdues molt fortes” i que serà una època complicada, Francés es mostra optimista i assegura que des de La Calòrica “mai hem pensat que tancarem”. De fet, assegura que, un cop superada la crisi sanitària, “la gent tindrà ganes d’anar al teatre” i per això caldrà impulsar de nou el sector.

A més, per arrodonir el seu desè aniversari, acaben de rebre el premi Crítica Serra d’Or per la seva trajectòria.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram