L'aspecte del terrat abans que es tragués l'antena. Foto: MV

“T’expropien les vistes de casa teva”. Així descriu Mercè Vidal, filla d’un matrimoni de la Riera Blanca afectat per la instal·lació d’una antena de telefonia a tres metres de la finestra del seu dormitori, el calvari que ha viscut la seva família durant els últims 15 anys. Des de fa dos mesos, però, l’antena ja no pertorba les seves vides. La constància i l’evidència dels fets van ajudar a que fos retirada. La història, però, ve de lluny.

Tot es remunta a l’any 1999, quan una empresa de telefonia va instal·lar una antena al terrat annex a la terrassa dels pares de Vidal. “L’impacte visual quan obríem la finestra era colpidor”, relata a Línia l’H Vidal. Un terrat que pertany a un edifici més baix que el dels afectats, tot i que l’Ordenança municipal sobre instal·lacions de radiocomunicacions estableix que les antenes han de col·locar-se “en l’edifici més alt” del seu entorn.

L’ordenança, tanmateix, va entrar en vigor el 2003, quan l’antena ja hi era. Malgrat això, aquesta normativa estableix que les antenes instal·lades amb anterioritat a la seva entrada en vigor s’hi han d’adequar. De fet, el maig del 2013 l’Ajuntament va obligar una operadora a retirar un altre d’aquests elements al carrer Major –amagada en una xemeneia– que tampoc complia les exigències de l’ordenança.

Tot i haver recorregut al consistori, la família se sentia “abandonada”. El 2014, aleshores, van decidir reclamar ajuda directament a l’alcaldia. “Vaig demanar disculpes en primera persona i vaig assumir la responsabilitat”, reconeix a aquesta publicació l’alcaldessa, Núria Marín, que descriu el procés per retirar aquesta antena que no complia amb la normativa com a “complex”.

EFECTES SOBRE LA SALUT
Els afectats van contractar, paral·lelament, una empresa privada homologada, la qual va demostrar que les medicions superaven el límit legal. Segons el Centre Internacional d’Investigacions sobre el Càncer, els camps electromagnètics estan classificats com a “possiblement cancerígens”, tot i que encara no està demostrat al cent per cent que provoquin la malaltia. Sigui com sigui, Vidal explica que els seus pares han patit patologies com insomni i mal de cap en els últims anys.

Vidal critica l’actual llei de telecomunicacions, aprovada el 2014 al Congrés i que permet a les operadores expropiar terrasses de comunitats de veïns i fer-hi obres sense llicència municipal. “No es tracta de prohibir totes les antenes, però estem orfes davant les operadores”, lamenta Vidal, una postura que comparteix Marín. “Els consistoris han de tenir la possibilitat d’intervenir en les instal·lacions”, afegeix l’alcaldessa, que assegura que el consistori va ser “dels primers” en regular en aquesta matèria.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram