La presidenta del CELH, Carme Rimbau, llegeix el manifest fundacional de la nova plataforma. Foto: Línia L’H
Contra l’especulació immobiliària i la massificació turística. CEIMT. Aquests són el nom i les sigles i, a grans trets, els objectius de màxims de la nova plataforma veïnal presentada ahir a la tarda a la biblioteca Josep Janés, al bell mig del barri de Collblanc, possiblement el més afectat de la ciutat per la proliferació d’apartaments turístics els darrers anys. I, de retruc, un dels més castigats per la gentrificació i els desnonaments, també.
A tot estirar mig centenar de veïns i veïnes, amb noms il·lustres de la política local i vells coneguts de les lluites veïnals i els moviments socials hospitalencs entre el públic, van donar suport de manera presencial al nou projecte, que davant la “passivitat administrativa” pretèn generar una xarxa ciutadana de defensa mútua contra els abusos generats a partir de l’especulació i “l’avarícia” dels fons inversors, que estan “destruint els barris i omplint les seves butxaques” en paraules de la Marta, veïna del número 36 del carrer Holanda.
Habitatge digne a preu accessible
“Habitatge digne a un preu accessible per al veïnat de l’Hospitalet”, vol la Marta i també l’Isidre, veí del bloc Occident 14, que com en el cas anterior, és un exemple de com els propietaris estan transformant un edifici d’habitatges en apartaments turístics. “Ho fan a partir de la no renovació dels contractes de lloguer i la divisió dels habitatges en habitacions que lloguen pràcticament al mateix preu, amb uns guanys tres o quatre vegades més grans”, denuncia l’Isidre.
La conseqüència de tot plegat és l’increment exponencial a la ciutat dels preus de lloguer i de compra d’un pis, que actualment superen amb escreix els mil euros de mitjana. I, per suposat, també els ingressos d’una família hospitalenca “tipus”.
Això i la inacció política, tal com ahir mateix tornava a fer-se palès a Madrid amb el rebuig a la regulació dels lloguers de temporada, és el que denuncia CEIMT al manifest fundacional llegit ahir per Carme Rimbau, presidenta del Centre d’Estudis de l’Hospitalet (CELH), una de les entitats i col·lectius que donen suport a la plataforma.
Suport polític, sindical i social
També s’hi han sumat els grups municipals d’ERC-EUiA i L’H en Comú Podem, el veïnat de l’AV Collblanc-La Torrassa -representat a la presentació per Jofre, membre de l’associació veïnal del barri-, AViV La Florida i Som Santa Eulàlia, el Sindicat de Llogateres, els sindicats CCOO, UGT i CNT i les associacions del Castell de Bellvís (ACBALAT) i Altaveu Jove o la coordinadora de les AMPA del barri, entre altres.
És a dir que la iniciativa neix amb un suport social considerable. Prou suport per començar forts, amb diverses exigències adreçades al govern local i a la resta d’administracions territorials, com ara una moratòria de llicències d’establiments d’ús turístic, l’establiment d’un protocol de control de pisos de lloguer temporal o l’aprovació d’un decret de regulació dels arrendaments temporals i el lloguer d’habitacions en zones declarades de mercat tensat.
“La implicació veïnal ja hi és, només falta l’administrativa”, tancaven els membres del nou projecte que ja ha començat a caminar. Pas a pas, però amb molta determinació, la que caldrà després de l’enèsim revés parlamentari i gairebé tanta com la de la Marta, que amb el suport dels sindicats d’habitatge no pensa cedir al mobbing ni marxar del barri.
Collblanc-la Torrassa diu prou als pisos turístics il·legals