La cap de llista del PSC, Meritxell Batet, amb l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín. Foto: ACN/Sílvia Jardí

Feia quatre anys que el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) no podia celebrar una victòria a la ciutat. El 28 d’abril, el partit liderat per Núria Marín va recuperar una primera plaça que, en les últimes cites electorals, ja fossin catalanes o espanyoles, altres partits li havien aconseguit arrabassar.

En les eleccions generals celebrades el 28 d’abril, el PSC va rebre 46.673 vots, aconseguint el 36% dels vots, gairebé el doble que el segon, En Comú Podem. De fet, els socialistes van prendre la primera plaça als comuns, que havien estat els guanyadors a la ciutat en les dues darreres eleccions generals.

Si el 2015 i el 2016 En Comú Podem va aconseguir superar els 30.000 vots, aquesta vegada va quedar lluny d’aquelles xifres amb 23.637 vots, el 18,28%. El PSC també va aconseguir superar un altre dels seus rivals, Ciutadans. El partit taronja havia aconseguit la victòria a la ciutat en les dues últimes eleccions al Parlament, celebrades el setembre del 2015 i el desembre del 2017. En canvi, aquesta vegada ha quedat en tercer lloc en rebre 17.960 vots. En aquest sentit, Núria Marín va dir que “el diàleg ha triomfat sobre la confrontació”.

EMPENTA INDEPENDENTISTA
Esquerra Republicana (ERC) també va aconseguir uns bons resultats el 28 d’abril després d’enfilar-se fins a la quarta plaça gràcies als 17.597 vots que va rebre. El partit liderat per Oriol Junqueras va aconseguir el 13,61% dels sufragis, un dels millors resultats del partit des de 1977.

En canvi, el partit que va patir un important retrocés va ser el PP, que va caure de la tercera a la cinquena posició després de perdre 10.000 vots i sumar-ne 8.619, un 6,66% del total. Per darrere dels populars va quedar el partit d’ultradreta VOX, que va aconseguir 5.148 vots i que, a més, va superar Junts per Catalunya, que tot i no perdre gaire suport, va rebre 4.425 vots, va caure fins a la setena posició.

Un altre dels punts a destacar de les eleccions del 28 d’abril va ser la participació massiva. Un 74,33% d’hospitalencs van acudir a les urnes, cosa que significa que més de 130.000 veïns i veïnes van anar a votar. Aquesta xifra només es va superar a les eleccions catalanes del 21 de desembre, quan van votar gairebé 137.000 persones a la ciutat.

XIFRES PER BARRIS
Els més de 130.000 veïns i veïnes que van anar a votar el 28 d’abril van deixar una ciutat totalment tenyida de vermell. I és que el PSC es va imposar en tots els districtes de la ciutat.

Al Districte I, els socialistes van aconseguir 9.957 vots, un 32,45% del total, i per darrere es va situar En Comú Podem, amb 5.979 vots (19,48%). Per barris, però, al Centre ERC va aconseguir pujar fins a la segona posició, amb 3.231 vots (20,74%), superant els 3.050 dels comuns (19,58%). A Sant Feliu, en canvi, la victòria dels socialistes va ser aclaparadora (38,41% dels vots) i En Comú Podem va quedar en segona posició, mentre que a Sant Josep els resultats van ser similars.

Al Districte II ERC també va aconseguir arrabassar la segona posició a En Comú Podem, però pels pèls. Els republicans van obtenir 3.482 vots (16,85%), mentre que els comuns en van treure 3.461 (16,74%). Per barris, ERC va quedar segona a Collblanc i En Comú Podem a la Torrassa. El PSC va guanyar còmodament en ambdós casos.

Al Districte III els resultats van ser similars als del conjunt de la ciutat –si bé ERC va quedar per davant de Cs–, mentre que al Districte IV el PSC va arrasar (43,54% dels vots) i ERC va arribar només al 8,10% dels vots. Aquí Ciutadans va treure un bon resultat (14,66%), per darrere d’En Comú Podem (16,20%). Tant a la Florida com a les Planes la dinàmica va ser semblant.

Força similars van ser els resultats al Districte V, amb un PSC molt fort i En Comú Podem i Ciutadans per darrere. Tant a Can Serra com a Pubilla Cases el PSC va superar el 40% dels vots i En Comú Podem i Ciutadans el van seguir de molt lluny, amb percentatges al voltant del 17%.

Per últim, al Districte VI, els resultats també van ser similars als del conjunt de la ciutat. El PSC va guanyar amb un 37,93% dels vots, mentre que En Comú Podem va aconseguir un 19% i Ciutadans un 16%. Al Gornal els comuns van treure un bon resultat, mentre que a Bellvitge van ser els taronges els que van fer un bon paper. Al Gornal, per cert, és on VOX va aconseguir més vots (5,99%).

La formació de les llistes escalfa les municipals

El 26 de maig, els veïns i veïnes podran triar entre 17 candidatures a les eleccions municipals. Un rècord per a la ciutat, que ha vist com les últimes setmanes la confecció de les llistes electorals començava a animar la campanya.

Un dels episodis ha estat protagonitzat per Junts per L’Hospitalet, la marca amb la qual es presentarà l’antiga Convergència. Després de sumar-se al projecte Primàries i apostar per crear una llista unitària independentista, finalment es presentaran en solitari, amb Jordi Monrós com a número 1.

L’altra candidatura que ha patit tensions internes ha estat la de l’Hospitalet en Comú Podem. ICV va anunciar que finalment no s’hi sumarà després de denunciar que els altres membres de la confluència, Esquerra Unida i Podem, havien “pactat” el repartiment dels llocs de la llista, deixant-los de banda.

Per altra banda, tots els partits van aprovar una moció al Ple on es comprometen a no formar govern amb partits xenòfobs i d’ultradreta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram