L’Hospitalet és un mercat molt atractiu per a la compravenda. Foto: Arxiu

El preu de l’habitatge a la ciutat ha pujat gairebé un 60% en els darrers cinc anys. Així ho diu un informe del Ministeri de Foment, on es detalla que si el 2014 el metre quadrat tenia un preu de 1.391 euros, actualment la xifra arriba gairebé als 2.200 euros. D’aquesta manera, l’Hospitalet és la ciutat de tot l’Estat on més s’ha encarit el preu de l’habitatge, fins i tot per davant d’altres llocs més cars com Barcelona, Eivissa o Sant Sebastià.

En comparació amb la capital catalana, una altra dada que també s’ha disparat és l’import mitjà de les hipoteques. Segons un informe elaborat per la Universitat Pompeu Fabra en col·laboració amb Tecnocasa, si durant els primers sis mesos de l’any l’augment a Barcelona ha estat del 3,5%, a l’Hospitalet s’ha disparat un 14,6% en comparació amb el primer semestre de l’any passat. Això significa que, de mitjana, les hipoteques de l’Hospitalet són d’uns 129.937 euros, xifra que supera els imports de la capital de l’Estat, Madrid, on de mitjana les hipoteques són de 127.794 euros.

Així doncs, l’Hospitalet ocupa la segona posició del podi, només per darrere de Barcelona (154.903 euros) i per davant de Madrid i de capitals de província com Màlaga, Sevilla o Saragossa.

Aquestes xifres van en sintonia amb un tercer informe sobre el preu de l’habitatge, en aquest cas elaborat per Fincas Blanco. Aquesta anàlisi eleva els preus donats per Foment i detalla que, des de principis d’any, el preu del metre quadrat ja s’ha encarit un 15% i supera els 2.300 euros per metre quadrat. Segons aquest estudi, el preu s’ha encarit 300 euros des de desembre fins ara, ja que el 2018 es va tancar amb un cost de 2.006 euros per metre quadrat.

Mercedes Blanco, directora de Fincas Blanco, assegura que aquestes dades permeten veure “l’expansió de la demanda” d’habitatge “a l’àrea metropolitana”. Blanco afegeix que l’Hospitalet “és un mercat molt atractiu per a la compravenda de residències, tant de primer habitatge com per inversió”.

IMPOST ALS PISOS BUITS
Una de les mesures que l’Ajuntament ha tirat endavant per intentar frenar la situació que viuen molts veïns i veïnes, que davant d’aquesta escalada de preus tenen dificultats per accedir a un habitatge a la ciutat, ha estat apujar l’Impost de Béns Immobles (IBI) als pisos buits.

El recàrrec, que suposarà un increment del 50%, afectarà els habitatges que estiguin desocupats i que siguin de propietaris jurídics, és a dir, d’empreses o de grans tenidors com bancs o fons d’inversió. La mesura, que es va aprovar al Ple de setembre, tindrà una durada de dos anys.

S’acaba l’acampada per reclamar un pis

Després de 66 dies vivint en una tenda de campanya davant de l’Ajuntament per reclamar un habitatge social, l’Ingrid va posar fi a la seva protesta el 5 d’octubre després que un anònim, a través de la PAH, li oferís un pis a ella i al seu fill, després de ser desnonats el 31 de juliol per segona vegada.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram