L’Hospitalet és la cinquena ciutat de l’Estat on més ha crescut el lloguer en els últims quatre anys. En concret un 38%, passant dels 9,03 euros per metre quadrat del 2013 als 12,49 del 2017. És una pujada 10 punts superior a la que ha experimentat Madrid, on han pujat un 28%. Són dades d’un estudi del portal Fotocasa que vénen a confirmar una dinàmica palpable a peu de carrer.

“L’augment del lloguer ja no és només un problema de les grans capitals”, constata a Línia l’H Santi Mas de Xaxàs, portaveu de la PAH de Barcelona, la qual atén molts veïns de la ciutat, sobretot dels barris limítrofs amb la capital catalana. “Algunes famílies hospitalenques ens venen a les assemblees i no els hi podem girar l’esquena”, justifica el portaveu barceloní la presència d’aquesta PAH a la ciutat. I és que fa uns mesos l’Ajuntament va acusar la plataforma barcelonina “d’intromissió” al municipi.

Sigui com sigui, sembla que la relació entre les dues ciutats en qüestions d’habitatge augmenta dia rere dia. En aquest sentit, Mas de Xaxàs destaca que molts barcelonins que no poden fer front als lloguers de la capital estan venint a viure a l’Hospitalet buscant preus més assequibles.

Però tornem a les dades. Segons el primer informe anual de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge (O-HB), publicat el febrer, un 42% dels habitants de l’àrea metropolitana han de destinar 4 de cada 10 euros a pagar el lloguer i els subministraments. En concret, és necessari tenir ingressos mensuals superiors a 2.000 euros per poder fer front al pagament d’un lloguer mitjà.

ESTABILITZACIÓ DELS PREUS?
De tota manera, hi ha diverses veus que anuncien una frenada en l’augment dels lloguers. Una d’elles és la del director general d’Habitaclia, Javier Llanas, que considera que “a curt termini s’hauria de produir una estabilització en els municipis on més creix actualment”, bàsicament els situats a l’àrea metropolitana.

Però a l’últim estudi d’aquest portal s’indica que els preus a la ciutat van pujar un 17% al gener respecte de l’any passat.

Qui també preveu que els lloguers parin de pujar és Raul Alvarín, assessor de l’Ajuntament de l’àrea d’Urbanisme, però per un motiu preocupant. “A mesura que hi hagi més flexibilitat per accedir al crèdit, se signaran més hipoteques i els lloguers tendiran a baixar”, assegura, tot i que alerta que aquest cercle viciós “pot portar a una nova bombolla”. No està tan segur de l’estabilització dels preus Mas de Xaxàs, que considera que els missatges en aquest sentit “són benintencionats”, però no aconsegueixen “amagar que hi ha una bombolla del lloguer”. En aquest sentit, recorda que des de la PAH reclamen modificar la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) reformada el 2013 pel PP. Una normativa que ha desencadenat l’increment dels preus. “Van liberalitzar el preu del lloguer i ara n’estem pagant les conseqüències”, lamenta Mas de Xaxàs.

En aquesta línia es mou l’Ajuntament, que també està elaborant propostes amb altres consistoris per reformar la LAU, remarca Alvarín. Sigui com sigui, des de la PAH lamenten el baix percentatge d’habitatge públic per a lloguer social que hi ha a la ciutat. Alvarín reconeix que “cal anar” en la direcció de crear més habitatge social però defensa la tasca municipal en aquest sentit.

A més, recorda que des del consistori han fet de mediadors i han aturat 740 desnonaments des de l’octubre del 2015.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram