El Ple municipal de l’Hospitalet ha votat en contra de retirar la medalla d’or al rei Joan Carles I que el mateix consistori va votar a favor d’entregar-li el 1996. I si ha negat dues vegades, ja que s’han presentat dues mocions que proposaven retirar aquest honor al rei emèrit, que a finals d’estiu va fugir als Emirats Àrabs després que es publiqués que havia cobrat comissions per la construcció del tren d’alta velocitat a la Meca.

Les propostes les han presentat, per separat, Esquerra Republicana i l’Hospitalet en Comú Podem. Com va avançar Línia L’H, la proposta dels republicans també criticava l’actitud del govern de l’Estat. Durant la presentació de la moció, el portaveu d’ERC i cap de l’oposició, Antoni Garcia, ha assegurat que el govern presidit per Pedro Sánchez ha posat “la catifa vermella” al rei emèrit perquè marxés als Emirats Àrabs, un país que no té tractat d’extradició amb Espanya, tal com ha recordat.

Aquest punt és el que ha fet que els comuns no se sumessin a la moció dels republicans i en presentessin una de pròpia. Així i tot, els regidors de l’Hospitalet en Comú han votat a favor dels punts de la moció dels republicans que demanava que es retiri la medalla d’honor que el rei Joan Carles I va rebre el 1997, en un acte que es va celebrar al Palau de la Zarzuela amb tots els regidors del Ple del moment.

Comuns i republicans també han votat a favor de canviar el nom de l’avinguda Joan Carles I, situada just davant del recinte de la Fira Gran Via. Les mocions dels dos partits proposaven canviar el nom d’aquest carrer, i els dos partits han estat els únics que hi han votat a favor. En el seu text, Esquerra proposava que es canviés per avinguda de la República.

DEBAT TENS
El Ple maratonià d’avui, ha durat unes set hores i mitja, ha viscut moments tensos. Quan es debatia la moció sobre la retirada de la medalla d’or que té el rei emèrit presentada per Esquerra Republicana, el portaveu de Ciutadans, Miguel García, ha dit que era “vomitiu escoltar al senyor Garcia”, en referència al portaveu dels republicans, i ha afegit que només “deixa anar gripaus, escurçons i excrements”. També ha dit que se li “remou l’intestí” i ha titllat el seu discurs de “demagògia independentista”.

Al torn de rèplica, el portaveu dels republicans ha dit que al Ple “només hi ha els seus insults”, remarcant les paraules del cap de files de Ciutadans, i ha rematat dient que “això seu no es cura amb una vacuna”. Sobre el posicionament del PSC, que ha votat en contra de les dues mocions, ha dit que “el republicanisme del PSOE és asimptomàtic” i els ha acusat d’apuntalar la monarquia.

Finalment, Miguel García, líder dels taronges, ha dit a Garcia que està “desitjant que traspassi la línia vermella” per poder-lo portar “davant d’un jutge, a veure si allà és tan valent” i ha acabat recomanant al cap de llista dels republicans que vagi amb compte. Des d’ERC, Garcia l’ha respost dient que ningú l’intimida per fer la seva feina de regidor i que el partit continuarà denunciant tot el que cregui necessari.

El PSC, Ciutadans i la regidora del Partit Popular han tombat les dues mocions en votar-hi en contra i recordant que Espanya ha viscut “els millors anys de la seva història” sota el regnat del rei emèrit Joan Carles I.